Prve sedmorke u istoriji napunile su 18 godina

Ne samo da su mali borci uspjeli preživjeti uprkos prognozama doktora, već su sada pravi mladići i djevojke koji su završili srednju školu. Čuvene američke sedmorke, prve u istoriji koje su preživjele porođaj, Kenny, Kelsey, Natalie, Brandon, Alexis, Nathan i Joel McCaughey iz Iowe u novembru prošle godine su napunile 18 godina.

Doktori su brinuli hoće li bebe uopšte preživjeti prvih nekoliko dana poslije rođenja, ali njihove su bojazni, srećom, bile neopravdane.

Niko nije sretniji zbog toga od njihovih roditelja, Bobbi i Kenny McCaughey.

sed2

“Godine su jednostavno proletjele, vjerovatno zato jer se toliko toga dogodilo,” izjavila je mama Bobbi u intervjuu koji je povodom osamnaestog rođendana svoje djece dala za Today.com.

Bobbi i njen muž Kenny odbili su selektivno uklanjanje fetusa kada su saznali da, nakon terapije za plodnost, ona nosi čak sedam beba. Prepustili su sudbinu svoje djece “u Božje ruke,” što je tada bio riskantan potez zbog kojega su ih mnogi kritizirali.

sed3

Sedmorke su rođene devet sedmica prije termina, i svi, od predsjednika Clintona do Oprah, čestitali su roditeljima rekorderima. Mnoge kompanije i pojedinci pomogli su im da se snađu, pa su između ostalog dobili kuću, kombi, gomilu hrane, pelena i besplatne školarine na državnom univerzitetu Iowa. U prvim mjesecima, sedmorke su dnevno pile 42 bočice mlijeka i punile 52 pelene.

sed4

Međutim, kako su godine prolazile, medijska pažnja je utihnula a kuponi za besplatnu hranu presušili, pa se porodica McCaughey morala osloniti na vlastite snage. Od ranog tinejdžerskog uzrasta, sedmorke su na sebe preuzele brojne kućne poslove, poput pranja rublja. I dalje žive u istoj kući i voze se u istom kombiju, ističući da im je ta pomoć bila presudna.

sed5

McCaugheyevi imaju još jednu stariju kćer koja sada ima 19 godina i udana je. “Puno nam je značila pomoć prijatelja koji bi nam se uvijek našli kad je zatrebalo. Takođe, i naša čvrsta vjera,” kažu McCaugheyevi.

sed6

Nije sve uvijek išlo glatko. Dvoje djece, Alexis i Nathan, rođeni su s cerebralnom paralizom. Oboma je operisana kičma, što je Nathanu pomoglo da prohoda. Sada se sedmorke spremaju za koledž i razmišljaju o svojim budućim zanimanjima. Kažu da su vrlo zahvalni zbog okolnosti u kojima su rođeni te da je najbolje to što ne znaju za usamljenost – uvijek je tu neko s kim možeš popričati ili se zabaviti.

Izvor: roditelji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti