Pronašao zlatne rimske novčiće!

Lovac na blago – početnik, iz Velike Britanije kupio je običan detektor metala i pronašao pravo bogatstvo – 40 zlatnih novčića iz doba kasnog Rima. Detektor koji je kupio zapravo je nemijenjen djeci za arheološku sekciju u školi

Vlasnik i njegovi djelatnici su, kad im se sretni pronalazač pojavio na pragu dućana s novčićima, pomislili da se radi o nekoj vrsti šale. “Što da radim s tim?”, pitao je prodavače u specijaliziranoj radnji u St. Albansu, u kojem je i kupio detektor metala.

Ipak, David Sewell, vlasnik prodavnice, naslutio je da je riječ o velikom otkriću. Kako piše Daily Mail, organizirao je još je još jedno pretraživanje, uz pomoć stručnjaka i svih potrebnih dozvola te je na istom mjestu pronađeno još 119 istih novčića. Ukupna vrijednost svih 159 novčića iznosi oko 100.000 britanskih funti.

“On je pronašao jednu od najvećih kolekcija rimskih novčića. Vjerujemo kako se radi o drugoj najvećoj,” kazao je Sewell.

Pronađeni novčići su od 22-karatnog zlata, bez oštećenja su i iz zemlje su izvađeni u stanju, kao da su jučer izašli iz kovačnice. Vrijednost pojedinačnog novčića procjenjuje se na između 400 i 1.000 funti.

Proglašeni su nacionalnim blagom i neće se prodavati regularno na tržištu. Nakon ove vijesti u cijeloj zemlji je porastao interes za bavljenje arheologijom.

Integralni članak pročitajte na: http://doznajemo.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti