Pronađeno drevno blago Vikinga (VIDEO)

Uzvikujući ‘Viking!’ dok je mlatio srebrnim prstenom, entuzijasta s metalnim detektorom, Derek McLennan, znao je da je pronašao nešto posebno.

Ono što nije shvatio je da je kolekcija blaga sa preko 100 stavki – uključujući zlatan i srebrni nakit, poluge i jedinstveno ukrašen krst – jedna od najznačajnijih vikinških kolekcija ikada otkrivenih u Škotskoj.

Kada je mjesto gdje je McLennan (47) našao prvi artefakt potpuno istraženo, arheolog je iskopao srebrni ćup sa još stvari zamotanih u krpu.

Sadržaj karolinškog ćupa, ugraviranog životinjama i koji je jedan od tri takva ćupa u Velikoj Britaniji koji je uvezen iz Svetog rimskog carstva Šarlemanja i njegovih naslednika, tek treba da se testira rendgenom da bi se dokazala autentičnost.

viking2

Otkriće najvećeg i najvažnijeg vikinškog blaga u Škotskoj još od 1891. godine, napravio je McLennan kada je istraživao polja Škotske crkve u Damfrizu sa kolegama, ocem Davidom Bartolomeom i pastorom Mikeom Smithom koji su obojica iz Galowaya.

McLennan je rekao da je ostao bez teksta kada je ugledao šta je iskopao iz dubine od oko pola metra.

Među stavkama je bio i rani hrišćanski srebrni krst ukrašen raznim dekoracijama, za koji se smatra da potiče iz 9. ili 10. vijeka.

McLennan, koji smatra da bi dekoracije mogle da predstavljaju četiri evangelista Mateja, Marka, Luku i Jovana, rekao je: „Vjerujem da su urezi slični onima na ostacima kovčega Svetog Katberta u katedrali Durham. Po meni, krst otvara mogućnost intrigirajuće veze sa Lindisfarneom i Ionom“.

Stručnjaci kažu da je ova nova kolekcija, iako dijeli elemente sa drugim spektakularnim otkrićima iz doba vikinga, od međunarodnog interesa zbog jedinstvene mješavine zlata, srebra, stakla, ukrasa i tekstila.

Vjernici Škotske crkve su napravili sporazum sa McLennanom za podjelu nagrade na jednake dijelove kada se procjeni vrijednost kolekcije.

Druge stavke uključuju i zlatni broš u obliku ptice, srebrne narukvice dekorisane pečatima iz Irske i bisere koji su uobičajeni za Skandinaviju.

Gospodin Bartolomeo je rekao: „Bilo je nevjerovatno uzbudljivo, pogotovo kada smo primjetili srebrni krst kako leži okrenut nadole. Virio je ispod gomile srebrnih poluga i bio dekorisan prstenjem uz fino povezan srebrni lanac.“

Fiona Hislop, sekretar kulture, rekla je: „Jasno je da su ovi artefakti sami od velike vrednosti, ali njihova najveća vrijednost biće u tome što mogu da doprinesu razumijevanju života u ranoj srednjevjekovnoj Škotskoj i tome kakva je bila interakcija među različitim ljudima na ovim ostrvima u to vrijeme“.

Izvor: noviporedak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti