Pronađena tajna poruka u džepnom satu A. Lincolna

Na zlatnom satu koji je pripadao Abrahamu Lincolnu nalazi se poruka o početku američkog građanskog rata, a bivši predsjednik SAD nije znao za urezbareni tekst koji su pronašli eksperti Nacionalnog muzeja američke istorije.

U poruci, koju je urezao časovničar Jonathan Dillon, stoji datum 13. april 1861, a u njoj pored ostalog piše: “Fort Samter napali su pobunjenici” i “Hvala Bogu što imamo vladu”.

Muzej je saopštio da su njegovi eksperti otvorili sat kada je tu ustanovu kontaktirao časovničarov čukununuk Dou0g Stiles, kako bi ustanovili da li se poruka zaista nalazi u njemu.

Američki građanski rat počeo je 12. aprila 1861, kada su konfederativne trupe otvorile vatru na Fort Sampet u Charlestonu, Južna Karolina.

sat1

Pedeset pet godina kasnije, časovničar Dillon rekao je New York Timesu da je popravljao Lincolnov sat u trenutku kada je čuo da su ispaljeni prvi hici u građanskom ratu.

Dillon je rekao da je odšarafio brojčanik predsjednikovog sata i oštrim instrumentom obilježio istorijski dan na njemu. Kazao je da, koliko on zna, niko nikada nije vidio njegovu poruku.

“Lincoln nije znao za poruku koju je nosio u svom džepu. To je lična strana i priča o običnom časovničaru koji je imao potrebu da zabilježi nešto za potomstvo”, naveo je u saopštenju direktor Nacionalnog muzeja američke istorije Brent Glass.

Lincoln je na funkciju 16. predsjednika SAD izabran u novembru 1860. U periodu pred izbijanje građanskog rata, Južna Karolina i još šest saveznih država odvojili su se od Unije prije Lincolnove inauguracije u martu 1861.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti