Promijenite navike i uštedite novac … evo i kako

Štednja je vrlo dobra navika, i to svi znaju, no mnogi je teško uspijevaju sprovesti u djelo. I dok postoje neke dobro poznate stvari koje će vam uštediti novac poput prestanka pušenja ili odabira jeftinijeg hotela tokom odmora, ima i onih na koje gotovo nikad ne obraćate pažnju, a mogu vam uštediti pravo malo bogatstvo.

Brendirani proizvodi – robne marke trgovačkih lanaca često se smatraju manje kvalitetnima od onih razvikanih, ali osim što su u pravilu jeftinije, ne mora biti pravilo da su i manje kvalitetne. Od hrane, kozmetike … pa sve do odjeće – velika je šansa da trgovački centar ima svoju robnu marku koja je jeftinija od poznatih, brendiranih.

Igranje lutrije – uplata neke srećke s vremena na vrijeme može biti zabavna, ali šansa za dobitak je mikroskopski mala. Umjesto na lutriju novac čuvajte i potrošite u druge svrhe.

Jednokratni brijač – ovakvi brijači vrlo brzo gube na oštrini i postaju neupotrebljivi pa morate često kupovati nove. Umjesto toga kupite dugotrajne, koje ćete koristiti mjesecima. Iako su takvi skuplji ukupno gledano uštedit ćete novac.

Jutarnja kafa u kafiću – umjesto da svakog dana trošite na kafu u kafiću investirajte u aparat za kafu koji će vam svakog jutra skuhati šoljicu omiljenog napitka i uštediti novac.

Kupovanje na benzinskim pumpama – većina ljudi na benzinskim postajama kupuje ”samo ponekad”, ali to je samo druga riječ za činjenicu da zapravo ne pratite koliko često i šta kupujete. Problem je u tome što u takvim prodavnicama cijene mogu biti značajno više nego u standardnim trgovinama.

Nepotrebni mobilni internet – kad kupujete novi smartphone unaprijed izračunajte koliko interneta trošite i izaberite odgovarajući paket kako vam na kraju mjeseca ne bi ostalo neiskorištenih podataka koje ćete svejedno morati platiti svom davatelju usluge.

Novi automobil – kupovina novog automobila zapravo je vrlo neisplativa jer isti model automobila kojeg je neko koristio godinu ili dvije značajno je jeftiniji – ponekad čak i za pola cijene. Osim što ćete uštedjeti novac velika je šansa da ćete kupovinom rabljenog automobila (jednokratno) uštedjeti na registraciji.

Odlazak u trgovinu dok ste gladni – istraživanja su pokazala da odlazak u trgovinu praznog želuca značajno podiže troškove te da ćete iz trgovine izaći sa svarima koje vam ne trebaju i koje je kupio vaš želudac, a ne mozak.

Sitni popravci po kući – razni kućani popravci koji uključuju manje zahvate poput zamjene osigurača, popravka slavine ili bojanja zidova nisu toliko komplikovani da biste morali zvati majstora koji će vam to masno naplatiti. Ako niste vješti u popravcima potrudite se naučiti one osnovne i tako ćete uštediti popriličnu svotu novca.

Eto, kad stavite ove troškove pod kontrolu, ostat će vam novaca koje možete puno pametnije upotrijebiti, a mi vam predlažemo 5 stvari na koje se isplati trošiti novac:

1. Muzika

2. Knjige

3. Obrazovanje

4. Putovanja

5. Zdrava hrana

kupovina

Uživajte!

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti