PRIJESTO BOGOVA: Kolosalne humke od kamena na drevnoj planini Nemrut (FOTO)

Od brojnih istorijskih znamenitosti u Turskoj, jedinstvena se nalazi duboko u srcu Anadolije i definitivno vrijedi svaki pedalj, budući da se smatra osmim čudom Drevnog svijeta.

Ako Turskoj nešto ne nedostaje, onda je to zasigurno istorija. Ova transkontinentalna zemlja je zapanjujuće bogata lokalitetima iz drevnih vremena, uključujući mjesta kao što su antički grad Efes, Antalija, Lician put, Milet, Prien, hram Apola …

Teritorija Anadolije, koju često poistovjećuju sa Malom Azijom, iako je Anadolija unutrašnjost poluoostrva Male Azije, bila je dragocjena veza između Evrope i Azije od kad postoje civilizacije, pa zato ne čudi što je ovaj region jedan od najstarijih na svijetu koji je kontinuirano naseljavan.

Od mnogih istorijskih znamenitosti u Turskoj, jedinstveni se nalazi duboko u srcu Anadolije, i definitivno vrijedi svake milje, jer se smatra osmim čudom Drevnog svijeta.

Poznata kao Nemrut, 2.134 metra visoka planina nalazi nalazi se 40 kilometara sjeverno od grada Kahta u provinciji Adijaman.

Nakon iznenadne smrti Aleksandra Velikog i pada njegove imperije koja se protezala od Grčke i Makedonije do Indije, stvorena su mnoga kraljevstva, a jedno od njih bilo je kraljevstvo Komagena, malo nezavisno kraljevstvo na jugu Anadolije.

Upravo na planini Nemrut kralj Antioh I, koji je vladao kraljevstvom od 70. do 36. godine prije nove ere, podigao je svetilište koje se sastojalo od niza statua koje predstavljaju njega samog i koje su služile novom kultu koji je želio da uspostavi. Ispod svake statue bilo je uklesano ime onoga koga predstavlja, a same statue bile su u sjedećem položaju.

Kralj je izabrao planinu Nemrut jer je želio da njegov kompleks statua bude bliži bogovima, nadajući se da će i on da bude upamćen kao kralj koji je iza sebe ostavio tako veličanstveno religiozno svetilište.

Napravljene od 50.000 kubnih metara šljunka, statue su bile visoke impresivnih 50 metara i pokrivale su površinu od najmanje 150 metara u prečniku. Iz toga se može lako zaključiti da je bilo potrebno puno vremena, kao i veliki broj radnika prije nego što je kompleks završen.

Ponekad nazivano i “Prijesto bogova”, mjesto se sastoji od tri terase na istoku, sjeveru i zapadnim stranama koje su okružene kolosalnim statuama grčkih i persijskih bogova, uključujući Apolona i Zeusa.

Na zapadnoj terasi nalazi se velika ploča sa lavom i na njoj je prikazan raspored zvijezda i planeta Jupitera, Merkura i Marsa na dan 7. juli 62. godine prije nove ere. Pretpostavlja se da je upravo na ovaj dan počela izgradnja monumentalnog spomenika. Istočni dio je dobro očuvan. Sastoji se od slojeva kamena i ostataka zida koji vode od podnožja planine i smatra se da je ovaj dio služio za održavanje vjerskih svečanosti.

Usljed čestih zemljotresa, statue su kroz vijekove ostale bez svojih glava koje su pale na niži nivo. Stručnjaci tvrde da su nekada stajale na visini od 30 metara i da je na njihov nastanak jasno uticala grčka i persijska umjetnost, jer je nezavisno kraljevstvo Komagena bilo smješteno upravo između te dvije velike civilizacije.

Kada je umro oko 34. godine prije nove ere, kralj Antioh I sahranjen je ispod kolosalne humke od kamena, na vjetrovitom vrhu planine Nemrut, s pogledom na Eufrat. Prema zapisima koje je ostavio prije nego što je umro, Antioh je izrazio želju da bude sahranjen na visokom, izolovanom i svetom mjestu.

Po svemu sudeći, želja mu se i ispunila – izgradio je svoju kraljevsku grobnicu, u kojoj je pokopan među bogovima, iako su ove glave i ruševine sve što je ostalo od ogromnih kamenih statua.

Naime, ove impozantne statue su se vremenom izgubile, da bi ih 1881. godine ponovo otkrio Karl Zester, njemački putni inžinjer. Uskoro je tim njemačkih arheologa stigao na lokaciju, ali je bilo potrebno nekih 70 godina prije nego što su istraživanja počela.

Od 1987. godine, planina Nemrut dodata je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, a 1988. godine je postala i Nacionalni park.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti