Prije 105 godina ubio se Pigmejac kojeg su u američkom Zoo vrtu izložili poput životinje u kavezu

Prije tačno 105 godina sebi je život oduzeo Ota Benga, Pigmejac iz Konga koji je 1904. kao “antropološki izložak” zatvoren u kavez zoološkog vrta u Bronxu.

Četrdeset godina nakon ukidanja ropstva u SAD-u, 32-godišnji muškarac iz Konga izložen je poput životinje u kavezu i predstavljen kao “karika koja nedostaje” u razvoju čovjeka.

Bio je visok 150 centimetara te je imao šiljaste zube što se smatralo tradicijom u njegovom plemenu Mbuti.

Američki biznismen Samuel Phillips Verner navodno je spasio Ota od kanibalskog plemena koje ga je otelo u Kongu te ga je s drugim Pigmejcima doveo na Svjetsku izložbu u Louisiani. Ipak, vjerovatnija je teorija kako je bila riječ o trgovini robovima.

Na kontroverznoj izložbi ljudi “egzotičnih” narodnosti izloženi su u svojoj tradicionlanoj odjeći ispred reprodukcije svojih domova. Benga se nakon toga vratio u Afriku i oženio, no ubrzo je opet došao u SAD nakon što mu je supruga umrla od ugriza zmije.

“Najpopularniji izložak”

Verner se potom s osnivačem Zoološkog vrta u Bronxu dogovorio da Ota bude jedan od izložaka te su ga smjestili u nastambu s majmnunima i predstavljali ga kao “kariku koja nedostaje”. Ubrzo je postao najpopularniji “izložak”, a uprava vrta tvrdila je kako je Ota za svoj “posao” prima plaću.

Nakon što se lokalna crnačka crkvena zajednica pobunila, Ota je pušten iz kaveza, no i dalje je boravio u ZOO-u gdje su ga posjetioci svakodnevno maltretirali dovikujući mu pogrdne izraze.

Nakon nekog vremena napustio je vrt i otišao u Virginiju gdje je promijenio ime u Otto Bingo, stavio navlake na zube te učio jezik i na kraju se zaposlio u fabrici duhana.

Povratak u domovinu zaustavio Prvi svjetski rat

Ubrzo je odlučio vratiti se u Afriku, no u tome ga je spriječio početak Prvog svjetskog rata.

20. marta 1916. skinuo je navlake sa zuba, zapalio ceremonijalnu vatru i ukradenim pištoljem upucao se u srce.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti