Priča o misterioznom Londonskom kamenu

Ukoliko ikada posjetite Cannon Street, ispred broja 111, ugledaćete kamen nepravilnih dimenzija, prastar i zagonetan. U kakve je svrhe on korišten? Ko ga je isklesao?

Od davnina, postoje brojne teorije o “Londonskom kamenu”. Neki smatraju da on datira iz doba Rimljana, a drugi vjeruju da je u pitanju druidski talisman.

Prve teorije o “Londonskom kamenu” datiraju iz X vijeka

Iako se mnogi osvrću na naučni projekat John Stowa Survey of London iz 1598. godine, gdje je on napomenuo da je ovaj drevni kamen u istorijskim spisima prvi put pomenut u X vijeku, drugi vjeruju u bilješke iz Canterburyske katedrale, u kojima se oko XII vijeka spominje Eadwaker æt lundene stane odnosno Eadwaker at London stone.

Postoji i mišljenje da je ovaj kamen bio smješten u centru starog rimskog grada u čast Jupiteru.

Bez obzira na sve, od srednjeg vijeka je “Londonski kamen” postao toliko bitan stanovnicima Londona da su čak imena utvrđenja u gradu, poput Ailwin of London Stone, inspirisana njime.

“Londonski kamen” kao simbol

Od XV vijeka, “Londonski kamen” je postao simbol prijestonice, pa i Velike Britanije, što se može objasniti podatkom da je Jack Cade, kada je vodio pobunu protiv Henry VI 1450. godine, navodno udario o “Londonski kamen” svojim mačem tvrdeći da je grad njegov. Interesantno je da je ova scena ovjekovječena i u Shakespearovom djelu “Kralj Henry VI”.

u XVI vijeku, jedna od najpopularnijih teorija o porijeklu ovog kamena je da je tokom okupacije Rimljana služio kao miljokaz, odnosno masivni cilindrični stub, koji je predstavljao granicu grada. Charles Dickens je čak i zabilježio ovu teoriju u svom “Rječniku Londona” (1879. godine).

Talisman druida

Tokom XVIII vijeka, postojala su spekulisanja da je ovaj londonski kamen bio korišten tokom rituala koje su izvodili druidi, ali ne postoje jasni dokazi.

U XIX vijeku, kada je spiritualizam postao rasprostranjen, neki su smatrali da je “Londonski kamen” bio Palladium ili talisman koji datira od rimskog doba, a od tog vremena datira i rečenica “Dokle god je Brutov kamen siguran, dotle će London cvjetati.”

Do XX vijeka, arheolozi su počeli da “kopaju” kako bi utvrdili porijeklo Londonskog kamena, ali su i njihova mišljenja ostala prilično podijeljena. Neki su zaključili da se nalazi u centru, dok su drugi tvrdili da se nalazi na kapiji velike rimske strukture, koja je ponekad identifikovana kao palata guvernera.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti