Priča o Davidu i Golijatu: Najniži i najviši čovjek u NBA (VIDEO)

Manute Bol je sa svojih 230 cm poslije Rumuna Muresana najviši, a Muggsy Bogues je sa 159 cm najniži igrač koji je ikad igrao u NBA ligi.

Manute Bol je draftovan od strane Washington Bulletsa 1985. godine, a kada su dvije godine kasnije Bulletsi na draftu odlučili da kao dvanaestog pika odaberu Tyrone Muggsy Boguesa, stvoren je jedan od najnevjerovatnijih tandema u istoriji košarke. Iako su za Washington nastupali zajedno samo jednu sezonu, ostali su u dubokom sjećanju svim ljubiteljima košarke. Bulletsi su te sezone došli do doigravanja, gdje su ih zaustavili “loši momci” iz Detroita, ali ipak to nije spriječilo Bola i Muggsy Boguesad a ostave neizbrisiv trag u NBA ligi. Navijači širom Amerike su te sezone dolazili na mečeve Bulletsa isključivo da bi vidjeli nevjerovatnu razliku u visini između njih dvojice, a može se slobodno reći da su sezonu 1987/88 u NBA ligi obilježili Lakersi sa svojim šoutajmom, Detroit Pistonsi i njihova čuvena “Bad boys” ekipa i na kraju nevjerovatan tandem Washington Bulletsa Manute Bol – Tyrone Muggsy Bogues.

bol2

Na kraju sezone 1987/88, Bulletsi su se odlučili da promjene dobar dio tima, Muggsy Bogues je otišao u Charlotte Hornetse, gdje je pružao sjajne partije, dok je Manute Bol otišao u Warriorse, gdje je nastavio da dominira visinom i da bilježi odlične partije, pogotovo u defanzivi.

Ostaje za istoriju, najavna slika za sezonu 1987/1988 Washington Bulletsa, na kojoj jedan pored drugog stoje legendarni dugajlija Manute Bol i najniži košarkaš koji je ikad zaigrao u NBA ligi Tyrone Muggsy Bogues.

Izvor: sportskasecanja.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti