Previše stvaran – ovo je najjeziviji horor ikad: Zabranjen kad se zbog njega ubio mladić

Dokumentarni film Ghostwatch emitovan je prije 30-tak godina na Noć vještica

Ekipa TV emisije Ghostwatch bila je zadužena za istraživanje kuća u Velikoj Britaniji koje su navodno nastanjivali duhovi te su se redovno bilježile jezive paranormalne pojave. Taj dokumentarac prvi put je emitovan na BBC-u 1992. godine na Noć vještica.

Michael Parkinson, Sarah Green i Michael Smith u to su vrijeme vodili program, a iako su se emisije snimale sedmicama prije, oni su uvjeravali publiku kako se sve što se prikazuje emituje uživo, odnosno događa u stvarnom vremenu i prostoru. To je gledaocima utjerivalo strah u kosti.

Ti istraživači ukletih kuća izmislili su lik duha kojeg su nazvali Pipes, koji navodno živi u cijevima. Pritom su prikazali djecu koja su se žalila na čudne zvukove koje dolaze iz cijevi i plaše ih.

Kasnije se tokom filma pokazalo da je zapravo riječ o duhu poremećenog čovjeka, a u studiju otkuda se prenosio film postojao je čak i lažni telefon za gledaoce, koji su na njega mogli zvati da podijele s drugima svoja paranormalna iskustva.

Tragična poruka izgubljenog mladića

Martin Denham, 18-godišnji mladić i fabrički radnik, nakon gledanja ovog filma počinio je samoubistvo. Njegovi su roditelji naknadno izjavili kako je bio opsjednut emisijom, a poruka koju je ostavio nakon svoje smrti glasi:

Ako postoje duhovi, ja ću biti zauvijek uz vas, kao duh …

Zbog tvrdnji da se njihov sin ne bi ubio da nije bilo te emisije, porodica se žalila tada postojećoj Komisiji za radiodifuzne standarde, ističući neprimjerenost sadržaja.

U njihovoj je presudi odlučeno kako je BBC morao nagovjestiti svojim gledaocima da prikazani program nema veze sa stvarnim događajima. BBC se tada javno izvinio zbog svog propusta te emisiju više nikad nisu emitovali na televiziji.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti