Predstavljen Mercedesov autonomni autobus budućnosti (VIDEO)

Prije dvije godine je kompanija Mercedes predstavila koncept Future Truck 2025 koji je bio opremljen Highway Pilot sistemom za potpuno autonomnu vožnju pri brzini do 85 km/h. Sada je ista tehnologija adaptirana za gradski autobus Future Bus koji posjeduje CityPilot sistem za autonomnu vožnju pri brzini do 70 km/h.

merc2

Kako bi pokazao sve mogućnosti autobusa, Mercedes je priredio demonstraciju u Amsterdamu i to na dijelu najduže brze autobuske linije u Evropi. Future Bus je uspio samostalno obaviti vožnju dugu 20 kilometara, zaustavljati se na stanicama i semaforima, kočiti kada god je to bilo potrebno, prolaziti kroz tunele, otvarati i zatvarati vrata i drugo. Za svaki slučaj, jedna osoba je bila prisutna u autobusu.

merc3

Ovo sve je moguće zahvaljujući radarima koji su radili u kombinaciji s kamerama i GPS-om. Mercedesov autobus Future Bus je dovoljno “pametan” za komunikaciju s infrastrukturom putem Wi-Fi konekcije. On može “naučiti” status semafora tako da je sposoban iskoristiti “zeleni val”.

merc4

Za stavljanje ovog autobusa u promet su potrebne posebne trake. Vozač može preuzeti kontrolu na “običnim” cestama, dok vožnju prepušta tehnologiji kada je to moguće.

Današnji autobusi uglavnom imaju dosadan dizajn, ali ovaj definitivno ima ono što je potrebno da uvjeri više ljudi da automobile ostave kod kuće i koriste javni transport.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti