POTPUNO NEPOZNATO: Ovo je jedini grad u Jugoslaviji u koji je ušao Hitler – EVO KAKO JE DOČEKAN (VIDEO)

Jugoslovenska država ima dugu tradiciju antifašističkog pokreta i borbe protiv Hitlera i nacista. Zato ova epizoda iz istorije uglavnom prolazi nezapaženo i rijetko se pominje – da je postojao jedan grad u Jugoslaviji koji je Adolf Hitler posjetio i to odmah nakon okupacije!

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postala mnogo rjeđa.

Njemački diktator je većinu vremena provodio raspravljajući o vojnim strategijama i iz tog razloga uglavnom je boravio u svojim štabovima.

Ako bi se i odlazio u posjetu, to su uglavnom bile posjete vojnim bazama dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprinijeli njegovoj ogromnoj popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava rijetkost.

Poseban “tip” Hitlerovih posjeta bile su kratki, nenajavljeni izleti u tek okupirane teritorije kada bi se firer, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu on, navodno, mnogo znači.

Takve su bile njegove posjete 1940. mjestima u Belgiji gdje se borio tokom Prvog svjetskog rata, kao i obilazak Pariza koji mu je, kao neostvarenom umjetniku, mnogo značio.

Posjeta Sloveniji bila je svrstana u taj “tip” posjete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cijele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek, tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mjesto u Jugoslaviji koje je Hitler posjetio!

Njemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. Jugoslovenska armija je kapitulirala 17. aprila. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao dio ujedinjene Štajerske.

Njemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nijemaca kao i zapovjednike novoformirane okupacione vlasti. Organizovana je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih djevojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru odreda Hitlerjugend-a.

Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, njemački diplomata Valter Hevel, zapisao je: “Hitler je bio veoma sretan. Prijem je bio fantastičan!”

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti