Postoji 5 nivoa ljubavi. Na kojem ste vi?

Prema psihologu Jedu Diamondu, postoji ukupno 5 nivoa “ljubavi” kroz koje parovi prolaze. A ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete prije posljednje, nema straha jer većina parova zapne na trećoj.

nivo

Diamondovi nivoi se temelje na trideset godina iskustva u proučavanju veza, a one su slijedeće:

1. Zaljubljivanje 

Poznato ili kao faza medenog mjeseca. U toj fazi sve svoje snove projektujemo na partnera. Slijepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se događa jer naši hormoni rade “prekovremeno”, a mi im u potpunosti vjerujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje vječno.

2. Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postanemo par. Neki se parovi u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu planirati budućnost. Osjećamo se poput jedne cjeline, zaštićeno, željeno i uvjereno da je naš partner prava osoba za nas, te da je naša veza “suđena”.

3. Razočarenje

I, evo nas. Faza kada sve prestane biti savršeno. Prema Diamondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom greškom našeg partnera.

To je trenutak u kojem se pitamo hoćemo li mi i oni trajati zauvijek. Razmišljamo o prekidu jer nam odjednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestane one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.

4. Stvaranje “prave” i “trajne” ljubavi

Nema tačnog odgovora koji može reći kako preživjeti treću fazu, no ako je preživimo, četvrta je toga vrijedna. Diamond preporučuje zatoriti oči i gurati dalje. Poenta je u razumijevanju da naš partner nije savršena osoba, već ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.

5. Trenutak kad vaša veza počne mijenjati svijet

Nakon što smo prebrodili teže razdoblje i spoznali je li ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo pretvoriti u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, već zato jer imate zajednički cilj, bez obzira radi li se o poslu ili porodici. Odlučili ste biti ravnopravni ostvariti vaš zajednički san.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti