Porodica je oslobodila zarobljenog kita, no nisu očekivali da će im zahvaliti na ovakav način (VIDEO)

Porodica je oslobodila zarobljenog kita za kojeg je posumnjala da je mrtav, a on im je zahvalio na predivan način.

Michael Fishback i njegova porodica jako vole životinje. Zapravo, Michael je suosnivač organizacije “The Great Whale Conservancy” koja je posvećena čuvanju kitova. Jedne zime, porodica je dobila nagradni odlazak u Kalifornijski zaliv kako bi mogli fotografisati rijetke kitove, ali tamo su naišli na nešto tragično.

Grbavi kit je plutao na vodi, nije se micao. Porodica je posumnjala da je mrtav.

Prišli su mu kako bi provjerili je li živ. Mislili su se okrenuti, ali je tada kit izdahnuo. Shvatili su da možda postoji mala mogućnost da ga spase. Michael je skočio u vodu da vidi može li pomoći.

Vidio je da je životinja zapela u mrežu i da se ne može osloboditi. On je pokušao pokazati kitu da će učiniti šta može da ga spasi.

Iako je kit bio zarobljen, ipak je bio vrlo jak tako da je Michael morao biti jako oprezan ako je htio ostati život. Oprezno je pregledao kita. Peraje su mu bile zapetljane te ih je mreža vukla prema dolje.

Michael je uspio osloboditi jednu peraju, no to nije bilo dovoljno.

Porodica je pokušala pozvati pomoć, no nisu dobili jasan odgovor hoće li pomoć zaista doći tako da su odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

Michael je pokušao odrezati mrežu oko peraja. Bio je to vrlo težak posao, no Michael je uspio. Kit je sada mogao malo zaplivati, ali je još vukao mrežu. Obitelj je tako morala pratiti kita više od 100 metara.

Kada se kit umorio, nastavili su rezati mrežu. Nakon pola sata su oslobodili još jednu peraju. Sada je bio red na rep. Bio je to najteži dio posla. Cijela porodica je davala sve od sebe kako bi oslobodili kita. Na kraju su uspjeli. Kit je otplivao preko 100 metara, a tada je iskočio iz vode kao da govori “hvala” svojim spasiocima.

Michael i njegova porodica bili su jako umorni i iscrpljeni. No, njihov je trud urodio plodom – kit je bio slobodan i nastavio je skakati po vodi blizu njih.

Tokom slijedećeg sata, kit, kojeg je porodica nazvala Valentina, pratio je njihov brodić i neprestano izranjao iznad površine – bilo je očito da im je jako zahvalan.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti