Porcelanska zdjela iz dinastije Ming prodana za 700.000 dolara!

Krajem prošle godine, sredovječni muškarac je na garažnoj rasprodaji u američkoj saveznoj državi Connecticut kupio neveliku zdjelu.

Kako je rekao, učinila mu se “baš zgodnom”. Ono što je u ovoj priči zapravo zgodno jest činjenica da ju je nedavno prodao po više od dvadeset hiljada puta većoj cijeni!

Dotični gospodin, čiji identitet nije poznat javnosti, artefakt je, na nagovor prijatelja, odnio u njujoršku podružnicu čuvene aukcijske kuće “Sotheby’s” na procjenu.

Angela McAteer, šefica tamošnjeg Odjela za kinesku umjetnost, odmah je znala da pred njenim očima stoji nešto posebno.

“Ovo je dokaz da se  vrijedne umjetnine nalaze posvuda, samo čekajući da ih neko kao takve prepozna”, s uzbuđenjem je ispričala struučnjakinja.

Pokazalo se, naime, da bijela porculanska zdjela s kobaltno plavim cvjetnim uzorkom datira iz petnaestog stoljeća, iz razdoblja vladavine dinastije Ming. I ne samo to – bila je izrađena baš za carski dvor! McAteer i kolege njenu su vrijednost procijenili u rasponu od 300.000 do 500.000 dolara, no konačna cijena nadmašila je i njihova najoptimsitičnija očekivanja: kupac, takođe anoniman, na aukciji je za nju “ispljunuo” tačno 721.800 dolara!

Cifra možda zvuči astronomski, no valja naglasiti da na svijetu postoji samo šest takvih posuda. Ming, posljednja domaća dinastija koja je vladala Kineskim Carstvom (1368. – 1644.), imala je snažnu centralnu upravu. U to vrijeme, u zemlji je cvjetala trgovina, a započelo je i prihvatanje evropske kulture. Nadalje, dugo razdoblje stabilnosti i mira povoljno je uticalo na razvoj privrede, nauke i umjetnosti. Vrhunac moći dinastija je postigla upravo u vrijeme kad je ova zdjelica nastala, za vladavine cara Yongla (1402. – 1424.). Zbog zaštite od upada različitih naroda iz unutrašnje Azije, tada je izgrađen i Kineski zid u svome današnjem obliku.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti