Pogledajte dobro osmijeh djevojke na slici: Iza njega se krije užasna tajna …

Svaka bolest je loša, ali neke su i više nego loše

irkinja1

Katalepsija i narkolepsija su bolesti koje ne biste poželjeli ni najgorem neprijatelju.

Mlada Irkinja Jody Kelly na prvi pogled djeluje kao obična i normalna djevojka. Međutim, nije obična.

Njen osmjeh krije stravičnu tajnu. Ona pati od rijetkog poremećaja zvanog katapleksija – iznenadne slabosti u mišićima, izazvane snažnim osjećanjima, a može da nastane potpuno spontano bez emocionalnog okidača.

Jody se ukoči u jednom položaju i jednostavno ne mrda neko vrijeme.

U medicinskom žargonu ovi napadi nazivaju se “voštana fleksibilnost”. Gubitak kontrole nad mišićima varira od slučaja do slučaja – nekada je to samo slabost u koljenima, a nekada izgubi kontrolu nad čitavim tijelom. Ovi napadi traju od par sekundi do perioda do dva minuta, a u nekim slučajevima i po pola sata.

Jody je prvi napad imala dok se smijala jednoj sceni iz jednog od “Harry Potter” filmova. Od tog trenutka, nesretna djevojka izbjegava da na televiziji pogleda bilo šta što bi je nasmijalo, jer se boji da će se zbog kikotanja onesvjestiti. Njeno tijelo isto tako reaguje i na druge emocije, poput bijesa ili iznenađenja.

irkinja2

– Kada krenem da osjećam nešto, bukvalno osjećam kako mi istog trenutka koljena klecaju. Ne mogu da opišem kakav je to tačno osjećaj, jer ništa slično nisam iskusila nikada ranije. Ranije sam stalno brinula oko toga da li ću pasti i ozbiljno se povrijediti, ali sada tačno osjećam kada mi slijedi napad –  ispričala je medijima, dodavši da dnevno iskusi i desetak takvih epizoda.

Inače, katapleksija je usko povezana sa narkolepsijom, i Jody boluje i od toga:

– Moram da spavam i odmaram se mnogo više od prosječnih ljudi. Takođe, ono što je za nekoga šetnja od 10 minuta, kod mene traje 40 jer često moram da sjednem kako bih se odmorila. Čak i profesori imaju specijalan ‘režim’ za mene, jer mi se čak i na ispitima dešava da moram da prilegnem na pod kako bih došla sebi – zaključuje na kraju ova djevojka.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti