Počinje regionalna fudbalsko-nogometna liga!

Davor Šuker, nakon što je ostvario svoj cilj i ušao u Izvršni odbor UEFA-e, obavio je razgovore sa susjednim fudbalskim savezima oko organizacije regionalne lige. Posljednja ideja o ligi najboljih klubova iz regije dolazi iz Makedonije. Liga bi se igrala u drugom dijelu sezone u UEFA-inim terminima, budući da rijetki klubovi iz regije dočekaju proljeće u Evropi.
O toj se ideji govori već godinama, a najveća prepreka bio je blagoslov UEFA-e, kojeg će sada, sa Šukerom u vrhovnim tijelima Uefe, biti lakše progurati. Prema jednom od prijedloga s kojima se baratalo, liga bi krenula 2018. godine, a u njoj bi sudjelovale sve zemlje bivše Jugoslavije, ali i Albanija, Bugarska, Kipar, Grčka, Mađarska, Rumunija i Turska.
Prošlo je godinu dana od pokretanja te inicijative, a ništa se značajnije u međuvremenu nije dogodilo. Stvar je ostala na mjestu, no u ovih godinu dana odrađeno je niz sastanaka u gradovima od Vardara pa sve do Triglava.
Tako srpski Blic doznaje da bi ipak moglo doći do realizacije ideje o pokretanju regionalne lige, a ista bi, kako piše Blic, trebala krenuti od sezone 2017./1018., no u nešto suženom aranžmanu, odnosno, uključivala bi klubove isključivo s prostora bivše Jugoslavije.
Načelni plan je da bi se ta liga igrala po uzoru na ABA ligu, rukometnu SEHA ligu i vaterpolo Jadransku ligu, što znači da bi se na taj način podigla kvaliteta natjecanja, klubovi bi ojačali, mladi igrači imali bi više prostora za napredak, a veća kvaliteta bila bi zanimljiva i navijačima i sponzorima.
Premda s razlogom sumnjamo u izvodivost te ideje, Blic piše kako su prvi uslovi za formiranje lige ostvareni, ma što god to značilo, no blagoslov da bi stvar zaživjela ipak mora dati Uefa, koja navodno ne da nema ništa protiv, već je prema Blicu i izdvojila početni kapital od tri miliona eura.
Međutim, unatoč zatvorenoj finansijskoj konstrukciji, mamac za koji bi klubovi mogli zagristi bila bi činjenica da bi prvak ove lige imao osigurano mjesto u Ligi prvaka.
Što se tiče broja klubova koji bi participirali u toj ligi, njih bi trebalo biti 12, a a Srbija i Hrvatska imale bi najviše predstavnika, tri ili četiri.
Iz Bosne i Hercegovine bi došle dvije ekipe, dok bi po jednu ekipu imale Slovenija, Crna Gora i Makedonija.
No, glavni problem su navijači i veliki rizik od navijačkih nereda. Premda su se sve navijačke grupe, barem u Hrvatskoj, jasno ogradile od te ideje, odbijajući da njihovi klubovi participiraju u nečem sličnom, Blic tvrdi kako ni to nije problem, jer je isti postojao i u pionirskim danima regionalnih liga u košarci, rukometu i vaterpolu, a kako vidimo, danas ne postoje sukobi među navijačkim grupama. Međutim, novinari Blica zaboravljaju na činjenicu da gledaoci koji dolaze na košarku ili vaterpolo nisu fudbalski navijači, dakle oni kojima su neredi dio folklora.
Kao ideja Regionalna liga i nije toliko besmislena, međutim, realizacija iste gotovo je nemoguća. S tim se slaže i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji je za Index pričao baš o inicijativi za pokretanje regionalne lige.
“Regionalna liga teško može zaživjeti. Malo je termina. U većem dijelu ne može se igrati zimi. Da su vremenski uslovi drukčiji moglo bi se organizovati jedno takvo takmičenje. Takođe, pitanje je da li bi UEFA priznala to prvenstvo, koje ne bi značilo ništa bez takmičarskog naboja. Naravno, tu se postavlja i pitanje sigurnosti. Gorjelo bi i vjerovatno bi bilo problema. S druge strane, da se igra bez podrške navijača čemu bi služila spomenuta liga. Što bi radili s našim nacionalnim takmičenjima. Ima dosta stvari protiv. Gledajte, u Crnu Goru svake sezone od UEFA-e uđe od 700 tisuća do milion i 150 hiljada eura kroz evropske kvalifikacije, a još 200 hiljada ukoliko neki klub prođe dalje. To je veliki novac za naše klubove, koji od toga praktički žive”, zaključio je Dejo.
Zlatko Zahovič, legendarni slovenački fudbaler i sportski direktor Maribora, smatra da je regionalna liga odlična ideja, ali ako zaista bude liga klubova iz regije, a ne samo iz bivše Jugoslavije.
ZAHOVIC/SLOWENIEN - NORWEGEN ( SVN - NOR ) 0:0
“Šta znači riječ regionalna liga? Kakva je to liga? Ako se radi o ideji da klubovima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i iz Austrije, Grčke, Bugarske, Mađarske, koji su ispali iz evropskih natjecanja, damo priliku da na proljeće igraju između sebe, onda nemam ništa protiv. Štaviše, smatram da je to odlična ideja. No, ako kroz taj termin regija implicirate isključivo klubove iz bivše Jugoslavije, onda sam izričito protiv. Ne vidim zbog čega bi Slovenija trebala sudjelovati u nečem takvom”, rekao nam je Zahovič.
Drugim riječima, ideja na koju se naslonio Blic, više podsjeća na iluziju nego na opipljivu realnost. Jasno je da želja postoji, sve nacionalne lige su u velikom padu i na stadionima je sve manje gledalaca, ali i dalje su upravo oni s tribina najveća prepreka početku lige.
Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti