PO PRVI PUT: Otkrivena planeta za koju NEMA SUMNJE da je nastanjena?

Kretanja su bila tako precizna da to ne može biti greška

Naučnici su, po prvi put, otkrili planetu na kojoj bi lako moglo biti života – riječ je o planeti koja orbitira oko umiruće zvijezde.
Planeta je detektovana u tzv. “nastanjivoj zoni”, odnosno u orbiti u kojoj nije ni prehladno ni pretoplo za postojanje života – navedeno je u naučnom časopisu “The Royal Astronomical Society”.

Profesor Jay Farihi sa londonskog University koledža, koji je glavni autor studije, ističe da je opservacija takve planete novost za astronome.

– Ovo je prvi put da je tako nešto viđeno – postoji mogućnost da na planeti koji orbitira oko “bijelog patuljka” postoji život – rekao je on.

Kad vrlo velike zvijezde potroše svoje “gorivo”, pretvaraju se u “crne rupe”. Ali, manje zvijezde, poput našeg Sunca, postaju “bijeli patuljci” – zvijezde koje su potrošile sve svoje nuklearno gorivo i izgubile svoje spoljne slojeve. “Bijeli patuljci” su obično veličine planete i emituju plavičasto-bijelu svjetlost kad se formiraju.

Planeta koja bi mogla biti nastanjiva nalazi se, u svemirskim okvirima, relativno blizu – udaljena je “samo” 117 svjetlosnih godina od Zemlje. Smatra se da je 60 puta bliža svojoj zvijezdi nego što je Zemlja udaljena od Sunca.

Tim naučnika je otkrio “kretanje” 65 struktura veličine Mjeseca u nastanjivoj zoni “bijelog patuljka”. Udaljenost jedne strukture u odnosu na drugu se ne mijenja, što sugeriše da su pod gravitacionim uticajem planete u blizini.

 Tim je ostao u šoku. Kretanja su bila tako precizna da to ne može biti greška – ističe profesor Farihi.

“Nastanjiva zona” je svojevrsna “traka” oko zvijezde u kojoj voda na nekoj planeti može postojati u tekućem stanju, što je pogodno za život. Obično se takva zona naziva “zonom Zlatokose” (nazvana po bajci).

Istovremeno, indijski astronomi kreirali su novi algoritam vještačke inteligencije koji je pronašao 60 potencijalno naseljivih planeta od ukupno 5.000 planeta za koje znamo. Studiju su proveli astronomi sa Indijskog instituta za astrofiziku i Birla instituta za tehnologiju i nauku Pilanijevog kampusa u Goji.

Metod koju su osmislili naučnici procijenio je planete na osnovu njihove sličnosti sa Zemljom. Prema studiji objavljenoj u časopisu “Mjesečna obavještenja Kraljevskog astronomskog društva”, planete istaknute algoritmom imaju veliku vjerovatnoću da budu nastanjene.

Izvor: alo.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti