Pentagon potvrdio da prati više od 650 NLO-a, pustio dva snimka

Američka vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena, poznatih kao NLO-i, rekao je Sean Kirkpatrick, direktor Pentagonovog Ureda za rješavanje anomalija iz svih domena (AARO).

Kirkpatrick je pododboru Senata za oružane snage kazao kako je broj slučajeva viđenja takvih pojava porastao u odnosu na 350 navedenih u neklasifikovanom obavještajnom izvještaju o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima objavljenom ranije ove godine.

“Otprilike polovini od 650 slučajeva dali smo prednost pri posmatranju zbog zanimljive anomalične vrijednosti. Sada moramo proći kroz njih i ustanoviti za koliko imamo stvarne podatke”, rekao je Kirkpatrick i dodao kako njegov ured pomaže Pentagonu i obavještajnoj službi pri identifikaciji novih tehnologija stranih država.

Puštena dva snimka

Pritom je pustio videosnimke dva slučaja viđenja NLO-a s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti; jednog koji je riješen i drugog za koji još ne postoji objašnjenje. Na prvom se vidi malena kugla koja je 2022. godine proletjela preko ekrana kamere drona MQ-9 na Bliskom istoku. Kamera je pratila objekt dok se kretao nebom ulazeći i izlazeći iz vidokruga.

Kirkpatrick je objasnio da je ovaj slučaj neriješen jer nije bilo drugih dokaza osim videa. “Bit će gotovo nemoguće u potpunosti identifikovati ovaj fenomen samo na temelju videa”, rekao je.

Drugi snimak prikazuje viđenje iz južne Azije ranije ove godine, pri kojem je objekt letio pored dva drona MQ-9. Nakon što su stručnjaci pregledali video sliku po sliku, shvatili su da se radi o “slici u sjeni”. “Ovo je infracrveni, a ovo toplinski potpis motora u putničkom avionu koji je slučajno letio u blizini mjesta gdje su bila dva drona”, objasnio je.

“Nismo pronašli dokaze o vanzemaljskim aktivnostima”

“AARO do sada nije pronašao vjerodostojne dokaze o vanzemaljskim aktivnostima, vanzemaljskoj tehnologiji ili objektima koji se ne ponašaju u skladu s poznatim zakonima fizike”, rekao je Kirkpatrick senatorima.

Članovi Senata su zatim pitali Kirkpatricka o mogućnosti da se radi o novim tehnologijama iz stranih zemalja poput Rusije ili Kine. Odgovorio im je kako se kod malog broja slučajeva viđenja neidentifikovanih vazdušnih fenomena zaista moglo raditi o dokazima potencijalnog tehnološkog napretka. Takvi slučajevi se, rekao je, prosljeđuju obavještajnoj službi na daljnju istragu.

“Postoje li tehnološke sposobnosti koje bi se mogle upotrijebiti protiv nas kao oružje ili u obavještajnom smislu? Apsolutno. Imam li dokaze da se o tome radi u ovim slučajevima? Ne, ali me neki faktori zabrinjavaju”, kazao je Kirkpatrick.

NLO: Misterija ili ne?

NLO-i (neidentifkovani leteći objekti) su objekti ili pojave koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letjelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, već da trenutno nema naučnog objašnjenja za opažanja.

U većini slučajeva nakon pomnijih istraživanja NLO-i se razotkrivaju kao prirodni fenomeni, poput kuglastih munja, meteoroloških balona i uređaja, kao strane špijunske letjelice i dronovi ili dobre fotomontaže.

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju UFO-ima, savremeniji izraz, koji se koristi u američkim odbrambenim i obavještajnim krugovima, jeste “unidentified aerial phenomena (UAP)”, što u prevodu znači neidentifikovani vazdušni fenomeni.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti