Park prirode Tajan – zelena oaza BiH

Jedan od najatraktivnijih i najznačajnijih turističkih lokaliteta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine je Park prirode “Tajan”, čijoj je promociji proteklih nekoliko godina posvećena posebna pažnja.

Područje Parka prirode “Tajan”, koje se nalazi na tromeđi općinskih zajednica Zavidovića, Kaknja i Vareša, na nadmorskoj visini od 1.297 metara, predstavlja jednu je najatraktivnijih turističkih ponuda.

Ova biserna zelena oaza prebogata je kanjonskim usjecima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, jezerima, speleološkim objektima, netaknutom prirodom i endemskim biljkama.

Koliko Park prirode “Tajan” znači za turizam u Bosni i Hercegovini najbolje govore brojne posjete turističkih grupa i ljubitelja prirode, kojima je u Bosni i Hercegovini i regionu interesantna ova vrsta turizma. Naravno da bi se došlo do planiranog i željenog broja turističkih i rekreativnih posjeta urađeno je puno na uređenju lokaliteta u skladu s normama koje vrijede za slične parkove prirode.

U okviru Parka prirode “Tajan”, što je veoma važno ljubiteljima brdskog biciklizma, uređeno je u skladu s evropskim normama GPS markacijama oko 200 kilometara staza za brdski biciklizam, urađeni profili svih staza za planinarenje i turno skijanje, te izgrađen objekt Turističkog info-centra na “Tajanu” i postavljena turistička signalizacija. Ono što je najvažnije sigurnost posjetilaca je na izuzetnom nivou, a za potrebe posjetilaca je na raspolaganju deset obučenih planinskih vodiča s međunarodno priznatim certifikatima, koje posjeduje i dodatno licenciranih 11 članova ‘Gorske službe spašavanja’.

Lokalitet “Tajana” je opskrbljen  mrežom od 15 mjesta koje pružaju usluga smještaja u prirodi, na principu B/B (noćenje – doručak). Svaki od ovih lokalnih objekta je u direktnoj vezi s terenskim uredom stanice Gorske službe spašavanja, a u okviru Parka prirode “Tajan” može se iznajmiti specijalizirana sportska, rekreativna i zaština oprema, kao što su brdski bicikli, krplje, speleološka oprema i mnogi drugi rekviziti za uživanje u prirodnom okruženju.

Nakon učešća na sajmovima i prigodnih promocija česte su i posjete organizovanih grupa turističkih agencija i touroperatora iz regije, tako da su turistički radnici iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije česti gosti Parka prirode “Tajan”.

Integralni članak pročitajte na: http://www.oslobodjenje.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti