PAPA IZ DANTEOVOG PAKLA: Najokrutniji poglavar u istoriji katoličke crkve

Nakon što je papa Benedikt XVI abdicirao 2013. godine mediji su potpuno poludjeli, ali on zapravo nije bio prvi poglavar katoličke crkve koji je to učinio – 800 godina prije njega živio je papa Celestin V. Nakon njega je počela vladavina Bonifacija VIII, najmanje “svetog” pape u istoriji katoličke crkve.

Papa Celestin je bio 85-godišnjak iz Napulja, koji je izabran zbog svoje izrazite skromnosti. Prije nego je proglašen za papu živio je kao pustinjak, a postao je papa na nagovor kardinala.

Kako je napisao irski istoričar Amon Dafi, Celestin V je “bio svetac, ali potpuno beznadežan” kada je u pitanju vođenje crkvom, zbog čega je njegova vladavina i trajala samo pet mjeseci.

Mnogi su mislili kako će se izborom takvog pape Crkva očistiti od korupcije, ali ne samo da se to nije dogodilo, već je Celestin bio prisiljen odstupiti.

I tada je na čelo Katoličke crkve 1294. godine došao papa Bonifacije VIII.

Prvi potez Bonifacija kao pape bio je da zatvori svog prethodnika Celestina u tvrđavu Fumone gdje je bivši papa proveo očajnih deset mjeseci. Tako je počela vladavina Bonifacija VIII, najmanje “svetog” pape u istoriji katoličke crkve.

Diktator iz Vatikana

Papa Bonifacije je rođen kao Benedeto Ketani i od rane mladosti je pokazivao diktatorske sklonosti. Bio je relativno talentovan crkveni advokat i član kurije prije nego što je proglašen kardinalom.

Bonifacije je čvrsto vjerovao u papsku superiornost nad ostalima. Izdao je svoju vlastitu zloglasnu bulu – Unam Sanctam po kojoj i civilna i crkvena vlast pripadaju isključivo njemu. Usput se upleo u međudržavne afere i diplomatske svađe sa stranim kraljevima, poput one s francuskim kraljem Filipom IV, nakon što je uveo porez francuskom sveštenstvu.

Ipak, nije mu samo ta neviđena i bezgranična bahatost pridonijela imidžu autokrate. Bonifacije se sukobljavao sa velikim brojem italijanskih uglednika. To se posebno odnosilo na porodicu Kolona.

Bonifacije je iskoristio papinsku vojsku kako bi osvojio nekoliko gradova koje je ta porodica držala. Među njima je bio i grad Palestrina, a Bonifacije je naredio pokolj apsolutno svih stanovnika grada, kojih je bilo 7.000.

Ni u privatnom životu Bonifacije nije bio primjer dobrote i čednosti. Bio je poznat kao pedofil koji je naročito volio djevojčice. Pričalo se da uživa u seksu sa udatim ženama i njihovim kćerkama istovremeno.

Papa iz Danteovog pakla

Bonifacije je na kraju dobio što je i zaslužio. Preminuo je mjesec dana nakon što su ga neprijatelji oteli i mučili.

Postoje priče da je umro potpuno lud, i da je sam izgrizao svoje ruke i do smrti lupao glavom o zid, ali ta je priča mit. Sasvim slučajna ekshumacija njegovog groba u 17. vijeku otkrila je da su mu obje ruke sačuvane.

Tek nakon njegove smrti o Bonifaciju su počele izranjati najgore priče i tračevi. Pisac Dante Aligijeri je u svom čuvenom djelu “Božanstvena komedija” Bonifacija smjestio u osmi krug pakla. Kralj Filip IV je čak tražio da se njegovo tijelo ekshumira i da se spali kao heretik. Bonifacijev nasljednik papa Klement V odbacio je tu ideju.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti