Ovo su neki od najgorih poslova u istoriji

Izuzetno zanimljiva lista

Kradljivac leševa

Krađa leševa omogućavala je studentima anatomije, uključujući i Andreasa Vezalijusa, oca moderne anatomije, da istraže svaki dio ljudskog tijela, pa je do 18. vijeka ljudima bilo plaćeno da obezbjede svježe leševe za potrebe medicinskih istraživanja. Kradljivci leševa su tako pravili tunele do groba sa manje udaljenosti, a ‘svježa’ tijela bi izvlačili konopcem.

Skupljač pijavica

Sve do 19. vijeka, pijavice su bile glavno obilježje zapadne medicine. Ovaj uglavnom ženski posao zahtjevao je stajanje golim nogama u močvarama punim pijavica, a radnici su poslije toga najčešće patili od velikog gubitka krvi i opasnih infekcija.

Rimski perač odjeće

Perači odjeće u Starom Rimu potapali su tkaninu u mješavinu mokraće i vode, a zatim je gazili dok mrlje ne nestanu. Amonijak iz urina činio je da odjeća bude čista i bijela, a posude u kojima se odjeća pere prvo bi stajale u javnim toaletima i drugim javnim mjestima kako bi ljudi mokrili u njih i na taj način perače snabdjevali sredstvom za pranje.

Kraljev pomoćnik

Biti pomoćnik kralja bila je velika čast koja je značila veliko povjerenje i bliskost, međutim ovdje je riječ o posebnoj vrsti pomoći. Naime, engleski monarsi su imali osobu čije je glavno zaduženje bilo da bude prisutna dok oni vrše nuždu i da ih operu kad završe, kao i da se otarase izmeta. Iako su imali priliku da budu uz svog vladara kad je najosjetljiviji, čistač kraljevske zadnjice svakako nije bilo prijatno zanimanje.

Egipatski pogrebnik

Egipatski pogrebnici koji su pripremali mrtve za zagrobni život provodili su mnogo vremena među leševima. Znamo da je proces mumifikacije u Starom Egiptu bio složen i dugotrajan.

Žrtveni jarac

U Engleskoj je mladom princu dodjeljivan žrtveni jarac, dječak koji bi odrastao i obrazovao se s njim i na taj način bi razvili snažnu vezu. Razlog tome bilo je pravilo da princa samo kralj može da kazni, pa bi tako učitelji neposlušnog princa kažnjavali tako što bi fizički kaznili njegovog žrtvenog jarca.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti