Ovo je najopasnija rijeka na planeti: Izgleda kao mirni potok, ali samo su rijetki uspjeli izbjeći smrt kad su ušli u nju

Rijeka Varf (Wharf) i njezin dio nazvan “the Bolton Strid” u britanskom Jorkširu izgledaju kao nešto što je u regiji “Shire” iz Tolkienovog “Gospodara prstenova”.

rijeka1

On što niko nikada ne bi pretpostavio gledajući pitome šume, veliko kamenje obraslo mahovinom i korito koje više nalikuje potoku nego rijeci – jest da je ovo najopasnija rijeka na planeti.

Ako upadnete šanse da ćete poginuti su, kažu lokalci, sto posto. Oni odgovorno tvrde kako se niko nikada nije izvukao iz smrtonosnog zagrljaja naizgled pitome rječice. U njoj se, kaže lokalna legenda, jednom utopio i dječak koji je trebao postati kralj Škotske ali su ga u dubine povukle smeđe vode Strida kojeg je pokušavao preskočiti.

Uzvodno i nizvodno rijeka izgleda posve “normalno” – široka i spora – a onda se, laički rečeno, okrene na bok (teče vertikalno umjesto horizontalno) te postane uska ali i nevjerovatno duboka. Ispod oblih zelenih i skliskih stijena koje okružuju “potok” skrivaju se metri i metri šupljeg prostora ispunjenog vodom koja vas, ako upadnete, skupa sa stijenama naprosto samelje.

Upravo je ta promjena orijentacije iz “horizontale” u “vertikalu” izdubila tlo i stijenu te omogućila strujama da divljaju, a da se to sa površine ne vidi. Nema tačnih brojeva koliko je osoba poginulo na tom malenom komadu rijeke no zna se da rijetko koje tijelo ispliva – voda ga proguta.

Prije osam godina u rijeci je stradalo dijete koje se, usprkos prisustvu roditelja, samo odsklizalo u vodu. Usprkos tome šuma koja prati Strid je vrlo popularna za pješačenje, a svakih desetak metara su upozorenja kako je riječ o izrazito opasnoj tekućici čiji “izgled vara” i kojoj se, nipošto, ne smije približavati.

Zanimljivo je kako to nije jedini “Strid” u Britaniji, ali je najpoznatiji upravo zbog ljepote i opasnosti. “Ljudi kad razmišljaju o opasnim rijekama vide brzace, pjenu i zaglušujuću buku, a ne nešto što izgleda kao potočić između pitoresknih stijena”, kaže jedan od lokalaca. Probali su svojedobno spustiti i kameru u rijeku no nema smisla jer je voda smeđa i ništa se ne vidi.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti