Ovaj veliki insekt iz razdoblja jure hranio se ribama, pa čak i – manjim zmijama!

Godina 2020. bila je iznimno uzbudljiva za američke entomologe: tada su otkrivene brojne vrste insekata, od toga neke vrlo neobične.

No, za razliku od “stršljenova ubica” i “ciganskih moljaca”, agresivnih letećih pošasti s kojima su farmeri širom zemlje imali itekako puno problema, stvorenje nedavno otkriveno na jugoistoku Utaha nikome ne može nauditi, i to iz jednostavnog razloga – izumrlo je prije kojih stotinu i pedeset miliona godina!

Veliki insekt dobio je naučno ime Morrisonnepa Jurassica. Prva riječ odnosi se na mjesto na kojem su njegovi fosilni ostaci pronađeni – geološki bogatu formaciju Morrison. Smješten u sastavu Stjenovitih planina koje se protežu od Aljaske do Meksika, ovaj lokalitet u zadnjih je nekoliko deecnija iznjedrio pregršt fosilnih otkrića, od okamina drevnih paprati do kostiju alosaura, apatosaura, stegosaura i drugih izumrlih gmazova. Druga nam riječ govori da je ovaj kukac živio u juri, drugom razdoblju mezozoika.

“I prije nego što smo fosil pogledali pod mikroskopom, bilo nam je jasno da se radi o nečemu zaista jedinstvenom”, s uzbuđenjem priča paleontolog John Foster, vođa tima zaduženog za proučavanje novootkrivene vrste. “Ovaj insekt, velik gotovo kao ljudski dlan, imao je neobično snažne čeljusti kojima je trgao plijen na sitne komadiće. To mu je omogućilo da se – osim beskičmenjacima poput puževa i rakova – hrani kičmenjacima kao što su ribe, pa čak i manje zmije!”.

Vrsta je, dodaje, daleki predak današnjih vodenih buba (lat. Belostomatidae). Poznati i pod nadimcima “aligatorski krpelji” odnosno “aligatorske buhe”, ovi slatkovodni člankonošci poznati su po izuzetno bolnim ugrizima.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti