Ovaj posao je plaćen 150 € DNEVNO, ali ga mnogi ipak izbjegavaju

Dnevnica za branje šparoga u Njemačkoj je 150 eura, radni dan traje od osam do 10 sati, a uključena je i pauza, nedjelje su neradne.

sparoga

“U sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i po eura po satu bruto, što je za veliku većinu Nijemaca jako niska plata, tako da s njihove strane gotovo nema interesa za tako naporan, a slabo plaćen posao. Ipak, vrlo je atraktivan strancima, naročito Hrvatima i Poljacima”, kazao Mario Koturić, član Uprave Hrvatskoga gospodarskog saveza u Frankfurtu za “Slobodnu Dalmaciju”.

Od navedenog iznosa plate odbija se porez. Sezonski radnici taj plaćeni porez mogu dobiti nazad, ako ulože zahtjev na kraju porezne godine, ali je problem što malo sezonskih radnika poznaje zakon, pa nisu upoznati ni s tom mogućnošću.

Na internet forumima takođe se razmjenjuju informacije o odlasku u Njemačku i radu na ovakvim poslovima.

Mišljenja su podijeljena – od oduševljenja brzom zaradom, do razočarenja visokim cijenama, posebno cigareta i drugih tzv. luksuznih artikala.

Kao nedostaci navode se i rad po “cijeli dan” (nije precizirano), pauza za ručak od sat vremena (navodno smještaj u radnim barakama i jedan obilan obrok stoje 10 eura po danu), a radi se svim danima osim nedjelje.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti