Otkrivena stranica knjige iz starog Egipta je 400 godina starija od onoga što su stručnjaci dosad smatrali najstarijom knjigom

Nova otkrića stručnjaka sa Univerziteta u Grazu ukazuju na to da je izrada prvih knjiga možda započela i stotinama godina ranije nego što se dosad mislilo.

Austrijska restauratorka Theresa Zammit Lupi otkrila je tragove šivanja za vrijeme rutinskog proučavanja egipatskog papirusa, objavio je Univerzitet u Grazu. Ulomak datira iz 3. vijeka prije nove ere. To znači da je metoda šivanja, nezaobilazan alat svakog konzervatora-restauratora knjigoveže, starija 400 godina od najstarijih dosad poznatih dokaza o uvezanim knjigama, a one datiraju u razdoblje od 150. do 250. godine nove ere i čuvaju se u bibliotekama u Londonu i Dublinu.

Najstariji do danas poznati fragment knjige na svijetu konzervatori sa Univerziteta u Grazu prepoznali su po ostatku konca, rupama za šivanje, preklopu i tekstu poredanom u stupce

Komad papirusa, veličine 15 puta 25 centimetara, pronađen je u nekropoli blizu današnjeg egipatskog grada Al-Hiba, a u Graz je donesen još 1904.

Naučnici sa Univerziteta u Grazu utvrdili su da je dvostruki list iz bilježnice u stvari račun za porez na pivo i ulje i ispisan je na grčkom. Upotrijebljen je kao dio kojim je omotana mumija.

Tokom svog restauratorskog posla Zammit Lupi je primijetila komadić konca, pregib u sredini fragmenta, potom rupe za šavove i jasno definisane rubove teksta koji upućuju na to da je riječ o listu iz kodeksa, a ne o svitku.

Kodeks je najstariji oblik knjige – najprije diptih, zatim poliptih, dvije ili više kožnom vrpcom spojenih povoštenih tablica na kojima se pisalo. Poslije se kodeksom počela nazivati knjiga pisana na pergamentu ili papiru. Prvi su kodeksi nastali u I. vijeku i bili su namijenjeni školskoj upotrebi i prepisima književnih djela te služili u računske svrhe.

Konac za uvezivanje restauratorici Theresi Zammit Lupi dao je naslutiti da bi to mogao biti fragment knjige

– Kao konzervatorki, moram reći da je izuzetan osjećaj kad naiđete na ovakvo otkriće i znate da možete pridonijeti novim informacijama o istoriji nastanka knjiga, rekla je austrijska stručnjakinja porijeklom s Malte.

Univerzitet u Grazu uskoro planira organizovati međunarodnu konferenciju na kojoj će predstaviti nove nalaze i s kolegama iz cijelog svijeta raspravljati o njima.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti