Otkrivena pećina iz perioda Ramzesa II: Arheolozi tvrde da je ovo otkriće do kog se dolazi jednom u životu

Izraelski arheolozi iz Uprave za antikvitete su objavili da su otkrili pećinu sa predmetima iz perioda kasnog bronzanog doba, za koje pretpostavljaju da će im pomoći u rekonstrukciji procesa koji su se odvijavli na Mediteranu.

Nekoliko radnika Uprave za prirodu i parkove u Izraelu je svoj dan započelo sasvim uobičajeno i ništa nije slutilo da će za par sati doći do nevjerovatnog otkrića. Dok su se bavili svakodnevnim zadacima jedan od njih je vozio mašinu koja je u jednom trenutku neočekivano udarila u stijenu i otkrila ulaz u podzemnu rupu. Međutim, nakon što je nekoliko puta “zavirio”, radnik je otkrio ulaz u prostranu pećinu i shvatio da treba pozvati arheologe.

Na lice mjesta su izašli zvaničnici izraelske Uprave za antikvitete, među kojima i Dror Citron koji je nakon što se spustio u pećinu shvatio da gleda u otkriće do kog se dolazi samo jednom u životu – pećina je bila ispunjena desetinama dobro očuvenih keramičkih i bronzanih posuda koje su očigledno bile netaknute najmanje tri milenijuma. U njima su se nalazili predmeti, za koje se vjerovalo da će pokojniku služiti na onom svijetu, dok je grobnica bila isklesana u obliku kvadrata sa potpornim stubom koji se nalazio u centralnom dijelu.

Arheolog dr Eli Janai i stručnjak za bronzano doba, se složio sa svojim kolegom i dodao da nalazi potiču iz kasnog bronzanog doba i to uglavnom iz perioda vladavine faraona Ramzesa II – kog neki poistovjećuju sa pričom o egzodusu.

Šta nalazi u izraelskoj pećini “poručuju”?

Pošto je pećina bila netaknuta, arheolozi objašnjavaju da može pružiti neke nove detalje o načinima sahranjivanja u kasnom bronzanom dobu. U njoj je položeno na desetine grnčarskih posuda različitih veličina i oblika, među kojima se nalaze i duboke i plitke zdjele – neke ofarbane i u crveno, lonci za kuhanje, bokali i keramičke svjetiljke u kojima se nekada nalazilo ulje. Pretpostavka je da su posude napravljene na obalama Libana i Sirije u oblasti Tira i Sidona, kao i da je jedan dio grnčarije potekao sa Kipra.


Nalazi u pećini datiraju iz 13. vijeka p.n.e., perioda kada je Egiptom vladala 19. dinastija i čuveni Ramzes II, oni takođe ukazuju i na to da su drevni stanovnici duž obale Palmahima bili integrisani u trgovinu koja se slobodno odvijala duž obala Mediterana. Izraelski arheolozi dodaju da iako je iskopavanje obavljano u strogoj tajnosti, vijest o otkriću se raširila – nakon čega je došlo do krađe nalaza iz pećine.

Dok se istraga ne završi, Janai i njegove kolege će odrediti na koji način tačno će se sprovesti ostatak istraživanja i osmisliti plan konzervacije kako bi se sačuvao ovaj jedinstveni lokalitet za koji se pretpostavlja da će u budućnosti otkriti mnoge tajne koje su vijekovima ostale skrivene.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti