Otkrivena misteriozna ZMIJA SA NOGAMA

Ostaci misteriozne zmije sa zadnjim nogama otkriveni su u Patagoniji. Kako piše “Science Alert”, u pitanju je odlično očuvana lobanja drevnog gmizavca sa rijetkim udovima.

zmija

Najash rionegrina ime je dobila po biblijskoj zmiji sa nogama Nahash (što je hebrejski za zmiju) i argentinskoj provinciji Rio Negro u kojoj je fosil pronađen.

Fosil zmije s nogama star je oko 95 miliona godina. Ovakvi rijetki gmizavci su već viđeni ranije, nakon što je otkriven fosil morske zmije sa udovima, ali ono što nove ostatke čini jedinstvenima je to što je Najash rionegrina živjela u pustinji, a ne u okeanu. Takođe, fosil nije ispresovan težinom slojeva sedimenata, pa je očuvan u tri dimenzije, za razliku od fosila morske zmije.

fosili

“Naše otkriće podržava ideju da su preci modernih zmija imali velika tijela i usta umesto manjih kako se prethodno mislilo”, izjavio je vođa istraživanja Fernando Garberollo.

Studija je takođe otkrila da su rane zmije imale zadnje noge duži period vremena prije pojave modernih zmija, koje su uglavnom bez udova.

Najash rionegrina pomoći će naučnicima da razumiju njihovo porijeklo i otkriju kako su izgubile svoje udove.

“Ovo otkriće unijelo je revoluciju u naše razumijevanje jugalne kosti kod zmija i guštera”, istakao je koautor studije, profesor Michael Caldwell.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti