Otkrivena bakterija koja ŠTITI od strahova i depresije

Naučnici sa Univerziteta u Coloradu otkrili su bakteriju koja štiti mozak od štetnog uticaja stresa.

bakter

Ako to otkriće bude potvrđeno kliničkim istraživanjima, biće moguće liječenje stresa, posttraumatskog poremećaja i strahova – i to probioticima, navodi Medical News Today.

Naučnici su, tokom istraživanja, miševima ubrizgavli bakteriju (mycobateriym vaccae), nakon čega se pokazalo da su životinje, suočene sa opasnom situacijom, bile manje uplašene i pokazivale manji rizik od dobijanja upala ili kolitisa.

Nakon nekoliko nedelja od ubrizgavanja bakterije, naučnici su izmjerili povećan nivo protivupalnog proteina u mozgu miševa.

Vrijednost alarmina, proteina odgovornog za stres, bila je niža, dok je, istovremeno, bilo više receptora čija je glavna uloga da sačuvaju protivupalne osobine imunih ćelija mozga.

Naučnici su se uvjerili da bakterija blokira uticaj stresa, stvarajući fenotip u mozgu otporan na njega. Ako i kod ljudi bude postignut isti efekat, to će imati ogroman uticaj na brojne neuroinflamatorne bolesti, navode naučnici.

Medical News Today piše i o studijama koje povezuju mozak sa crevnim bakterijama.

Jedna od studija ukazala je na to da nedostatak određene crevne bakterije može da promijeni područja u mozgu koja utiču na strahove i depresiju.

Druga studija sugeriše da lijekovi protiv želudačne kiseline mogu da utiču na pojavu depresije.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti