Otkrit će život na drugim planetama: I vještačka inteligencija traži vanzemaljce

Naučnici su razvili algoritam zasnovan na mašinskom učenju koji razlikuje biološke i nebiološke uzorke sa tačnošću od 90 posto

Algoritam je stvoren i ‘utreniran’ pomoću pravih ćelija, meteorita, fosila i hemikalija iz laboratorija.

Biološko porijeklo

S nevjerovatnim kapacitetom i preciznošću, algoritam bi mogao uskoro biti testiran tokom analize podataka koje je na Marsu prikupio rover Curiosity. Može biti korišten i za osvjetljavanje misterioznih prastarih stijena s naše planete, piše ”The Science Times”.

Već je poznato da kombinovanje hemikalija i njihovo održavanje na iskonskim temperaturama može dovesti do stvaranja organskih molekula kao što su aminokiseline. Međutim, ako hipoteze o životu van Zemlje mogu biti dokazane, naučnici moraju biti u stanju da konkretno identifikuju biološko porijeklo.

Tu najveću ulogu igra mašinsko učenje. Nakon proučavanja 134 uzorka bogata ugljenikom, algoritam je bio sposoban da razlikuje drevne i nove organizme iz organskih jedinjenja s tačnošću od 90 posto. Međutim, naučnici nisu sigurni o unutrašnjim mehanizmima koje koristi novi AI model.

– Ovaj alat ima potencijal da donese revoluciju u potrazi za životom van Zemlje i produbi znanja o porijeklu života na Zemlji. Postoji nešto suštinski različito između distribucije molekula u živim i neživim sistemima.

Mašinsko učenje

– Analitički metod je tako jednostavan i toliko se koristi u industriji, forenzici i nauci da mislimo da bi mašinsko učenje moglo da se pokaže kao nevjerovatno moćno.

Moći ćemo da nađemo život na drugim planetama, u drugim biosferama, čak i ako je potpuno različit od nas – rekao je dr. Robert Hazen, astrobiolog i saradnik na projektu.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti