Ostaci Sovjetskog Saveza: Dobro došli u TRANSNISTRIJU, državu koja ne postoji

Zamislite samo normalnu državu sa granicama, demokratski izabranom vladom, pasošem, predsjednikom i zastavom koja se vijori – ipak, niko ne priznaje njeno postojanje. Dobro došli u Transnistriju.

Malo parče zemlje koje je veličine Dalasa u Teksasu, Transnistrija je nekada pripadala Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Moldaviji. Moldavija je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1990. godine, i planirala je savez sa Rumunijom. To je podstaklo Transnistriju, sa ruskom većinom, da objavi svoju nezavisnost od Moldavije.

Usljedio je četvoromjesečni rat, sa oko 1.500 žrtava, a završen je primirjem koje važi i danas. Od tada, Moldavija nema kontrolu nad transnistrijskim vlastima, a Transnistrija djeluje kao nezavisna zemlja, iako nijedna druga nacija u svijetu to ne priznaje.

“Pokazivanje moje prelijepe zemlje strancima je moj doprinos podizanju međunarodne svijesti o mojoj domovini. Mi zvanično ne postojimo, ali dok nas ljudi posjećuju, osjećamo kao da postojimo”, kaže Anton Dendemarčenko, turistički vodič.

Transnistrija štampa svoj novac i izdaje pasoše – ni prvo, a ni drugo se ne priznaje van granica ove zemlje. Internet je ograničen, nekoliko mjesta prima kreditne kartice, a bankomati su povezani ko zna sa čim.

Za smjele putnike koji žele da posjete ovu državu, evo nekih znamenitosti koje mogu vidjeti.

TVRĐAVA BENDER

Odmah preko moldavske “granice” leži grad Bender, drugi grad po veličini u Transnistriji. Tvrđava koju su izgradile Osmanlije, stara je skoro 600 godina. Debeli, kameni zidovi, zastarjelo naoružanje i impresivna vojna konstrukcija osvjetljavaju slojeve istorije, a krov tvrđave nudi nevjerovatan pogled na čitav region.

TIRASPOL – GLAVNI GRAD TRANSNISTRIJE

Ovdje možete vidjeti ostatke sovjetskih vremena na koje se stanovništvo ponosno sjeća kao na slavno vrijeme. Transnistrija je jedino mjesto u Evropi gdje putnici mogu vidjeti komunističke simbole na svojim originalnim mjestima, kao što je statua Lenjina ispred parlamenta, i ulice i avenije koje su nazvane po Marksu, Engelsu i Gagarinu.

MANASTIR KITSKANI

Na svega šest kilometara od Tiraspola leži pravoslavni manastir Kitskani, osnovan 1861. godine. Zatvoren za vrijeme Sovjeta, prelijep kompleks četiri crkve je takođe dom kaluđerima koji njeguju svoju organsku hranu.

DESTILERIJA KVINT

Konjak iz ove destilerije, pod nazivom Divine, se smatra za jednim od najboljih na svijetu. Jedna boca može koštati i do 1.700 dolara. Više od 20 miliona boca se proda potrošačima svake godine, što predstavlja pet odsto bruto domaćeg proizvoda. Putnici posjećuju ovu destileriju kako bi razumjeli proces nastanka, probali uzorak i kupili savršeni suvenir.

SPA CENTAR – SENATORII DNESTR

Na oko dva i po sata vožnje sjeverno od Tiraspola, nalazi se skriveni dragulj izgrađen tek nakon Drugog svjetskog rata. Posljednje renoviranje je završeno 1976. godine, ostavljajući spa centar u slavnoj, komunističkoj prošlosti. Zamislite sastanke velikih stranaka partije dok uživaju u profesionalnim spa tretmanima, obrocima i smještaju po povoljnoj cijeni.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti