Od norveškog autoputa momentalno zaboli glava, zapitaš se na kojoj planeti živiš …

Prirodne ljepote zapadne Norveške oduzimaju dah, oblikovali su je glečeri a neki od fjordova se prostiru dužinom od 200 km

tun1

Ipak, trenutna situacija je takva da ukoliko želite putovati preko ovog dijela morate voziti 1.100 kilometara, za šta bi vam u prosjeku trebao oko 21 sat. Zbog toga norveška vlada trenutno radi na svom novom infrastrukturnom projektu, najvećem u istoriji ove zemlje.

Angažovan čitav tim stručnjaka koji je našao neka zaista fantastična rješenja a koja podsjećaju na film naučne fantastike. Procjene su da će cijeli projekat koštati čak 43 milijarde dolara.

Prvu fazu će sačinjavati podvodni tunel Rogfast, zahvaljujući kojem će se izbjeći dva trajekta, biće dug oko 26.7 kilometara, dostizaće maksimalnu dubinu od 392 metra pod morem, a bit će najduži i najdublji podvodni tunel na svijetu. Njegova izgadnja je već u toku, a biće završen do 2025. ili 2026.godine. Pogledajte sada i sami ovaj nevjerovatan video zapis kompletnog projekta E39.

Norveška je jedna od najmanje naseljenih država Evrope. Najveći dio zemlje graniči se sa Švedskom na istoku, dok se najsjeverniji region graniči sa Finskom na jugu i Rusijom na istoku. Razuđena norveška obala duž Atlantskog okeana i Barentsovog mora je dom poznatih fjordova.

Izvor: dobardan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti