Od ‘Gladijatora’ do ‘Ben Hura’: Vrhunski istoričar i stručnjak za Rimsko carstvo ocjenjuje poznate filmske scene (VIDEO)

Dr. Simon Elliott, cijenjeni rimski istoričar, arheolog i voditelj zamoljen je da podijeli svoja razmišljanja o nekoliko poznatih filmova čija radnja je smještena u antički period.

Počevši od hvaljenog filma “Gladijator”, dr. Elliott je pohvalio posvećenost detaljima u smislu istorijskog okruženja, posebno hvaleći prikaz Maximusa kao pravog generala i tačan prikaz rimskog oklopa. Prelazeći na “Pompeje”, dr. Elliott je potvrdio mišljenje o sveukupno lošem kvalitetu filma, ali je ukazao na njegove hvale vrijedne aspekte. On je istakao odličnu rekreaciju grada Pompeja i prikaz razorne erupcije Vezuva. Uprkos nekim drugim nedostacima, ovi elementi su pokazali istorijsku tačnost.

Raspravljajući o “Ben Huru”, dr. Elliott je izrazio zadovoljstvo zbog tačnog prikaza rimske društvene strukture u filmu. Posebno je istakao realističan prikaz hipodroma i napetu scenu utrke kočija. Međutim, kritikovao je prikaz robova – veslača, jer istorijski dokazi sugerišu da su profesionalni veslači, a ne robovi, upravljali ratnim brodovima. Na kraju, dr Elliott se dotakao filma “Orao”, naglašavajući njegovu vjernost knjizi na kojoj je zasnovan. Pohvalio je film zbog prikaza izgubljene Devete legije i dao mu visoku ocjenu. Sve u svemu, ne tako loša ocjena od strane renomiranog stručnjaka za ove popularne filmove.

Izvor: ancient-origins.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti