Objavili zabranjenu fotku golog Tita!

Da je neko ranije objavio fotografiju, vrlo vjerovatno bi završio u zatvoru

Istražujući ulogu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španiji, novinar Željko Zirojević pronašao je potpuno nepoznatu i dosad nikad objavljenu fotografiju maršala u neobičnom izdanju – posve golog, okrenute stražnjice prema objektivu.
Fotografija je nazvana “Jugosloveni koji se kupaju”, a nastala je 1939. godine. Tito je tada, očigledno sa svojim suborcima, boravio u francuskom vojnom logoru, koji je bio rezervisan za međunarodne snage.

Iako je fotografija objavljena u Zborniku španskih boraca 1961., ona nikad nije pronašla svoj put do jugoslovenske javnosti – najvjerovatnije jer je režim smatrao da ugrožava ugled predsjednika, a sama je knjiga ubrzo povučena s tržišta.

– Tačno je kako je Josip Broz Tito 5. maja 1952. novinarima američkog Life-a rekao da je jednom kratko posjetio Španiju i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice istraživanja, koje nisu sporne i predstavljaju naučni i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi Blagoja Parovića – Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ – kaže Zirojević.

Dodao je kako je nalog za Parojevićevu likvidaciju izdao Tito.

– Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografisao mrtvog Parovića odmah nakon ubistva i ta je fotografija odmah dostavljena Titu – objasnio je Zirojević.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti