OBAVEZNA DEZINFEKCIJA: Bakterije i virusi prijete iz klima uređaja u automobilima

Redovni servis i dezinfekcija osiguravaju dugovječnost klimatizacijskog sistema i štite zdravlje. Dezinfekciju i promjenu filtera trebalo bi napraviti barem jednom godišnje, a servis barem svake dvije

klima4

Tokom hladnijih mjeseci klima u automobilima rijetko se koristi. Zato se prije pravih ljetnih vrućina savjetuje njezin detaljan servis kako bi ispravno radila kad to zaista bude potrebno. Osim servisiranja, klimu je potrebno i dezinfikovati. Pogledamo li čitav automobil, najviše alergena, čestica i organizma opasnih po zdravlje naći ćemo upravo u klimatizacijskom sistemu. Koliko virusi mogu biti opasni, posljednjih je mjeseci postalo jasno svima, a osim njih, u klimatizacijskom sistemu auta skupljaju se i bakterije, grinje te plijesan, a sve to može narušiti zdravlje.

Redovni servis klima-uređaja nužan je da bi on ispravno funkcionisao i trajao. Ne vodite li brigu o klima-uređaju, on će vjerovatno već za nekoliko godina izgubiti na efikasnosti hlađenja, a može doći i do potpunog kvara, što može biti jako skupo. S druge strane, redovni servisi klime prilično su jeftini. Na servisu se sistem u potpunosti kontroliše, vakuumira, provjerava stanje plina u njemu, radi njihova nadopuna te se mijenja ulje u kompresoru klime. Dezinfekcija u pravilu nije dio servisa, no s obzirom na iskustva s korona krizom trenutno je i traženija od samog servisa. Posebnim preparatima i plinovima sistem se detaljno dezinfikuje te se tako sprečava širenje nakupljenih štetnih organizama i čestica u njemu.

Osim autoservisa, servisiranje klime, dezinfekciju klime i dezinfekciju unutrašnjosti ozonom nude i razne autopraonice te vulkanizeri, a najjeftinije ćete proći ako potražite posebne ponude na internetu, gdje se redovno nude popusti oko 50 posto. Za klima-uređaj možete brinuti i sami. Tokom zime trebali biste ga redovno uključivati, a tokom vrućih mjeseci i sami možete smanjiti nakupljanje vlage u sistemu. Naime, ugasite klima-uređaj nekoliko minuta prije završetka vožnje i uključite ventilaciju. Tako ćete osušiti sistem klime i ukloniti vlagu koja je osnova za nakupljanje opasnih tvari.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti