NOVOOTKRIVENE ARHIVE biološkog rata: SAD pomogle japanskim ratnim zločincima da pobjegnu od suđenja u zamjenu za bio materijale

Sve je više dokaza koji izlaze na površinu, a koji ukazuju na ratne zločine počinjene od strane Japana tokom Drugog svjetskog rata, konkretno, tokom hemijskog ratovanja.

Nedavno su osvanula i priznanja komandanata japanske jedinice zadužene za biološko ratovanje, koji su priznali svoje zločine SAD-u. Snimci priznanja objavljeni su u provinciji Heilongjiang u sjeveroistočnoj Kini.

Priznanje je napisao Masaji Kitano, drugi komandant japanske vojne jedinice 731, kada su ga ispitivali istražioci iz američkih vojnih bioloških laboratorija Fort Detrick, nakon što su ga SAD izručile Japanu iz zatvora u Šangaju 1946. godine.

Kitano je priznao da je Jedinica 731 tokom rata provodila ljudske eksperimente i da je vršila biološko ratovanje u Kini, doznaje Global Times od Muzeja dokaza ratnih zločina jedinice japanske vojske 731 sa sjedištem u Harbinu, provinciji Heilongjiang u sjeveroistočnoj Kini.

Kako bi dobili arhivske tajne Jedinice 731, uključujući podatke o hemijskom ratovanju i eksperimentima na ljudima, SAD su izručile Kitana iz zarobljeničkog logora u Šangaju nakon što se Japan predao, a kad se vratio u Japan, američka vojska istražila je njegov slučaj i ispovijest na 17 stranica. Izvorna kopija pohranjena je u Nacionalnom arhivu SAD-a.

Ispovijest otkriva zločine japanske vojske protiv čovječnosti koje je Japan počinio tokom agresije na Kinu, rekao je za Global Times Jin Chengmin, kustos muzeja.

Kitanovo priznanje pokriva sadržaj koji se odnosi na osnivača Jedinice 731 Shiroa Ishiija, njegove misije, sastav, proučavanje i oružje za biološko ratovanje. Kitano je takođe tajno američkoj vojsci dostavljao obavještajne podatke u vezi sa ljudskim eksperimentima i ovakvim načinima ratovanja, koristeći ih kao cjenkanje za bijeg od poslijeratnog suđenja, saznaje Global Times.

Od 1945. do 1947. godine, SAD je poslao četiri istražioca iz Fort Detricka u Japan kako bi ispitali najmanje 25 pripadnika japanske jedinice 731. Nudeći im priliku za izuzeće s ispitivanja, SAD su prikupile podatke o eksperimentima sa ljudima, bakteriološkom ratovanju i eksperimentima s otrovnim plinovima.

Uprkos Kitanovu priznanju da je Jedinica 731 provodila eksperimente na ljudima, akademski radovi objavljeni tokom Drugog svjetskog rata govore o tome da su umjesto majmuna korišteni ljudi. Akademska zajednica u to je vrijeme pristala na takozvana “akademska istraživanja” koja su kršila medicinsku etiku, rekao je Jin.

Jin je rekao da je američka vojska, koristeći materijal iz Jedinice 731, mogla ubrzati svoja istraživanja i razvoj biološkog oružja u Fort Detricku.

Tokom Kitanovog mandata između avgusta 1942. i marta 1945., Jedinica 731 dodatno je ažurirala svoju opremu biološkog rata u smislu vremena napada, razmjera biološkog rata, intenzitet i razinu ljudskih žrtava biološkog rata.

Izvor: logicno.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti