Nova teorija: Neistraženo ‘Oko Sahare’ zapravo je izgubljeni grad Atlantida

‘Oko Sahare’ smješteno je na području današnje Mauritanije u zapadnoj Africi, a kružna formacija ima prečnik od čak 40-ak kilometara, što se prema nekima savršeno poklapa s Platonovim opisima Atlantide …

Periodično se uvijek iznova pojavljuju teoriju o tome gdje bi se mogla nalaziti mitska Atlantida. Nakon Grčke, Italije, Malte, Krete, Kipra … Atlantida se preselila nešto južnije, sve do Afrike i predivne Sahare.

Tako barem tvrdi ekipa s YouTube kanala Bright Insight, koja smatra kako se sve ono što je grčki filozof Platon napisao o Atlantidi oko 360. godine prije naše ere idealno poklapa s geološkom formacijom Richat, odnosno ‘Okom Sahare’.

Oko Sahare smješteno je na području današnje Mauritanije, a kružna formacija ima prečnik od čak 40-ak kilometara, a unutrašnji obruč oko 23 kilometra što se prema “brightinsightovcima” savršeno poklapa s Platonovim opisima Atlantide. Zbog svoje veličine, ‘Oko Sahare’ otkriveno je tek u vrijeme svemirskih letova, kada su neobičnu pojavu na Zemlji fotografisali astronauti.

Formacija Richat veže još dosta nepoznanica oko sebe … Ispočetka se mislilo kako je riječ o krateru, ali vjerovatnije se radi o tome, smatraju naučnici, da je ‘Oko’ rezultat pomicanja kontinenata još prije 100 miliona godina.

S druge strane, mit o Atlantidi traje nešto duže od objave Platonovih djela. Navodno je informacije za svoje tvrdnje dobio od velikog atinskog političara i pjesnika Solona, koji se nikada nije do kraja uspio pozabaviti Atlantidom, ali su njegovi spisi sačuvani tristotinjak godina u porodici, a njih se na kraju dokopao i njegov “rođak” Platon.

Atlantida je navodno bila civilizacija kao niti jedna druga, a u grčkoj mitologiji spominje se kao bogato ostrvo ispred svog vremena, u kojem su živjeli moćni ljudi koji su vladali nevjerovatnom tehnologijom. Velika i čuvena Atlantida navodno je nestala u samo jednom danu kao posljedica katastrofalnog zemljotresa ili ogomnog tsunamija koji je rušio sve pred sobom. U mitologiji se priča kako je to djelo samog Posejdona, kojeg su na neki način Atlantiđani očito strašno naljutili.

Nova teorija o pronalasku Altantide nije potvrđena niti istražena, kao ni brojne prije nje, ali barem možemo uživati u prekrasnom ‘Oku Sahare’ i mozgati o tome odgovara li ono opisima Platona, o čemu više možete saznati u priloženom videu novih “otkrivača” čarobne Atlantide.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti