Nosile su ga čak i prostitutke: 10 istorijskih činjenica o pojasu nevinosti

Pojasevi nevinosti postali su popularni u Evropi u 15. i 16. vijeku, a njihova funkcija je svima dobro poznata …

Mnogi, međutim, ne znaju da je pojas nevinosti često bio nošen, ne kao “zaštitno sredstvo”, već kao dekorativni, odnosno modni detalj.

Donosimo vam 10 činjenica o pojasu nevinosti, koje vam vjerovatno nisu bile poznate:

1. Ne zna se tačno vrijeme nastanka prvih pojaseva nevinosti. Neki smatraju da su prvi put napravljeni u Italiji u 16. vijeku. Drugi izvori navode 1150. godinu, a ima i onih koji pojavljivanje ovog izuma vezuju još za period Rimljana i Grka.

2. Neke žene u Parizu su bile primorane na nošenje željeznih pojaseva nevinosti. Ovi francuski pojasevi su imali obruč obmotan somotom. Obruč je bio promjenljive širine tako da su muškarci mogli da ga stežu i olabavljuju u zavisnosti od svog raspoloženja.

3. Pojasevi nevinosti su veoma često pravljeni u samo jednoj veličini. I pored toga, punije žene morale su da ih nose i da pri tom trpe jake bolove.

4. Tokom 16. i 17. vijeka, popularan pojas u centralnom dijelu Evrope je imao metalni opasač obima 80 centimetara. Na kukovima su se nalazila četiri metalna dijela. Postojale su male rupe za mokrenje a sve je bilo osigurano katancem.

5. Robinje u Rimu su primoravane na nošenje pojasa nevinosti da bi bile “dovoljno dobre” za svoje gospodare.

6. Pripadnici američke vojske prijavljivali su da su na Bliskom istoku viđali žene koje su nosile pojas nevinosti kasnih tridesetih godina 20. vijeka.

7. Rimljanke i Grkinje su često nosile metalne ili kožne pojaseve nevinosti preko svojih haljina da bi bile u trendu. Pojasevi su se sastojali od jedne trake, od para traka, od ukrštenih traka, ili od tri trake. Ovakav stil je služio za isticanje ženskih grudi i kukova.

8. Prostitutke u Rimu ponekada su bile primorane na nošenje pojasa nevinosti. Pojasevi su bili tako izrađeni da su otkrivali njihove intimne dijelove, a nosile su ih da bi mušterije postale zainteresovanije. Onda bi muškarci koji su bili tadašnji “makroi” otključavali pojaseve i za to dobijali novac.

9. Jedan od najneobičnijih pojaseva nevinosti izložen je u Nacionalnom muzeju srednjeg vijeka u Parizu. Napravljen je od nekoliko desetina metalnih zglobova i grubih parčića gvožđa koji prekrivaju svaki djelić ženske karlice.

10. Tokom 19. vijeka mnoge žene su primoravane na nošenje “pojaseva za dan” prilikom odlaska na putovanja na kojima nisu imale nadzor.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti