NLO MISTERIJA I NEOBORIVI DOKAZI: Video iz Norveške otkriva da nismo sami

Već su desetljećima stanovnici Hessdalen doline u Norveškoj svjedoci magičnih svjetla koji se javljaju na noćnom nebu

svjetla

Nakon što se pojave, ta svjetla plešu u raznim uzorcima te ponekad bljeskaju u različitim jarkim bojama.

Svjetla je vidio velik broj ljudi te su više puta snimljeno, pa se njihova pojava ne može osporiti – iako naučnici nakon dugogodišnjih studija nisu uspjeli otkriti o čemu je riječ. Jedno od nagađanja je kako je to područje radioaktivno, a radijaciju nose čestice prašine koje eksplodiraju u doticaju s atmosferom.

Drugo objašnjenje je kako se cijela dolina ponaša kao velika baterija, budući da je jedna od dolina izrazito bogata bakrom, dok druga ima cinka u obilju, a obje te komponentne se mogu pronaći u bateriji, a potrebna im je samo neka ‘kisela’ veza kako bi zasvjetlili. Rijeka na dnu doline sadrži sumpor, koji može djelovati kao izvor kiseline. Teoretičari zavjere u tim svjetlima pak vide vanzemaljski utjecaj.

Prvi izvještaji o neobičnim svjetlima započinju u ranim 1940-tim. Posebno velika aktivnost Hessdalenske vatre se dešavala u prosincu 1981. sve do ljeta 1984., kada su se svjetla mogla vidjeti 15 do 20 puta sedmično. Otada je sve manje opažanja i danas se može vidjeti 10 do 20 puta na godinu. Hessdalenska vatra je najčešće blještavo, bijelo ili žuto svjetlo koje pluta iznad tla. Ponekad su se svjetla mogla vidjeti i više od sat vremena. Postoji još nekoliko drugih vrsta svjetla koja isto nisu objašnjena u dolini Hessdalen.

Od 1983. je započelo naučno istraživanje pod nazivom ‘Projekt Hessdalen’. Kasnije je započeo i EMBLA project, u kojem sudjeluju istraživači iz Norveške i Italije.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti