Nezapamćeno IZGLADNJIVANJE: Imao je preko 200 kilograma, a onda NIŠTA nije jeo 382 dana!

Angus Barbieri je poznat po jednom od najekstremnijih slučajeva gubitka kilograma izgladnjivanjem što se u svakodnevnom životu ne preporučuje. Godine 1965. Angus je težio 207 kilograma, što mu je prouzročilo mnoge zdravstvene probleme.

U mladoj dobi od 27 godina Angus je već naišao na jasne znakove zdravstvenih problema koji su mu mogli okončati život prije očekivanog. Zbog toga je Angus Barbieri donio drastičnu odluku da smrša na svoj način – ne jedući više od godinu dana!

Imao je jedno pravilo: neka ga doktor pregledava svaki dan kako bi bio siguran da gladovanje neće uticati na njegovo zdravlje i dobrobit.

Početni plan bio je gladovati 40 dana. Angusu je to bilo lakše nego što je mislio. Zbog svoje velike veličine i zdravstvenih rizika, osjećao je da se zasitio hrane i prehrane. Nakon 40-dnevnog gladovanja, medicinari su provjerili kako je Angusovo tijelo reagovalo na proces gladovanja. Šokantno je da je Angusovo tijelo reagovalo vrlo dobro – toliko dobro da je odlučio nastaviti dokle god je mogao, ili – bolje rečeno – sve dok je njegovo tijelo moglo podnijeti glad.

Jedino što je Angus konzumirao bili su voda, kafa, čaj i soda. Njegovi su mu doktori propisali i visoke doze vitaminskih dodataka. Ti su vitamini bili vitalni za održavanje funkcionisanja njegovih organa u nedostatku hrane. Kasnije su medicinari uključili u prehranu visoku dozu kvasca kako bi održali njegov probavni sistem zdravim. Na 92. dan doktori su mu propisali tablete kalija jer mu je razina kalija u tijelu bila niska. Kalij obično dobijamo iz soli, ali kako Angus nije konzumirao hranu, nije bilo soli, a time ni kalija. Kalij je toliko važan da je nakon završetka gladovanja Angusu kratko rečeno da jede velike količine soli. Angusova niska razina glukoze zabrinula je njegove doktore, iako je to bio normalan odgovor na glad. Ali u cjelini, medicinari su bili jednostavno zapanjeni koliko dobro ide taj proces. Uobičajeno, tokom gladi, tijelo bi se suočilo s mnogim problemima i organi bi počeli otkazivati.

Nakon 382 dana bez ikakve hrane, Angus Barbieri smršao je 125 kilograma, postigavši zdravu težinu od 82 kilograma, blizu ciljne težine. Prema Angusu, u životu se nikad nije osjećao bolje. Još iznenađujuće, Angus je zadržao ovu težinu – manje-više – do kraja života, iako je doživio tek 51 godinu života.

Angusov gubitak težine izgladnjivanjem postao je svjetski rekord 1971. Međutim, obzirom da takva prehrana može imati strašne zdravstvene posljedice, Guinnessova knjiga rekorda prestala je uključivati ovaj rekord 2016. godine. Angus Barbieri umro je 7. septembra 1990. Mnogi misle da je njegova smrt bila prirodna, ali neki sumnjaju da je umro zbog zdravstvenih problema.

Izvor: teklic.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti