Nevjerovatno očuvan embrion dinosaura pronađen u fosilizovanom jajetu

Naučnici u gradu Ganzhou, u južnoj kineskoj provinciji Jiangxi, obznanili su revolucionarno otkriće. Otkrili su kosti dinosaura, koji je uginuo prije desetine miliona godina sjedeći na svom gnijezdu na sad već okamenjenim jajima.

Dinosaurus, poznat kao oviraptorosaur (oviraptor), dio je grupe dinosaurusa teropoda sličnih pticama koji su živjeli tokom perioda krede (prije 145 do 66 miliona godina).

Fosili odraslih oviraptora i embrionalna jajašca datirani su na nešto više od 70 miliona godina. Ovo je prvi put da su istraživači otkrili dinosaura koji počiva na okamenjenom gnijezdu jaja, u kojem se još nalazi beba-dinosaur!

Odrasli oviraptorosaur djelimično je sačuvan dok je ležao nad gnijezdom sa najmanje 24 jaja, od kojih sedam sadrži skeletne ostatke neizleženih mladih. Na slici: fotografija fosilizovanih primjeraka, lijevo i na ilustraciji, desno. © Image Credit: Shandong Bi/Indiana University of Pennslyvania/CNN

Fosil o kojem je riječ je odrasli oviraptorid teropod dinosaurus koji sjedi na vrhu gnijezda iznad svojih okamenjenih jaja. Vidljivo je više jajašca (od kojih najmanje tri sadrže embrione), kao i podlaktice, karlicu, stražnje udove i dio repa odrasle jedinke.

Šta naučnici imaju da kažu o otkriću?

Vodeći autor studije, dr. Shundong Bi iz Centra za evolucijsku biologiju kičmenjaka, Instituta za paleontologiju, Univerziteta Yunnan, Kina, i Odsjeka za biologiju Univerziteta Indiana u Pensilvaniji, SAD, naveo je u saopštenju za javnost: “Dinosaurusi sačuvani na svojim gnijezdima su rijetki, kao i fosilni embrioni. Ovo je prvi put da je pronađen dinosaur koji nije ptičiji, kako sjedi na gnijezdu jaja koja imaju embrione.”

Koautor studije dr. Lamanna, paleontolog iz Carnegie Museum of Natural History, SAD, objašnjava: “Ova vrsta otkrića, suštinski je ‘najrjeđa među rijetkim’ kod dinosaurusa. Iako je nekoliko odraslih oviraptorida ranije pronađeno na gnijezdima njihovih jaja, u tim jajima nikada nisu pronađeni embriji.”

Uzorak oviraptorida koji se sastoji od odraslog skeleta koji leži na jajima u kojima se nalazi embrion. © Image Credit: Shandong Bi/Indiana University of Pennslyvania/CNN

Dr. Xu, istraživač na Institutu za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka u Pekingu, Kina, i jedan od autora studije, vjeruje da ovo neuobičajeno otkriće sadrži obilje informacija: “Nevjerovatno je pomisliti koliko je bioloških informacija zarobljeno samo u ovom jedinom fosilu.” Dr. Xu zaključuje: “Učit ćemo na ovom primjerku još mnogo godina.”

Fosilizovana jaja su bila spremna da se izlegu!

Pažljivi oviraptoridni teropod dinosaurus leži na svome gnijezdu sa plavo-zelenim jajima dok njegov partner posmatra © Image Credit: Zhao Chuang, PNSO

U zamišljenom ili zaštitničkom stavu, dinosaur je otkriven kako čuči nad gnijezdom od najmanje 24 fosilizovana jaja. Ovo ukazuje da je dinosaurus stradao dok je grijao ili štitio svoje bebe.

Najmanje sedam fosilizovanih jaja je još uvijek imalo neizležene embrije oviraptorida u sebi. Naučnici vjeruju da su neka od jaja bila na rubu izlijeganja na osnovu razvoja ploda u njima. Prema dr. Lamanni: “Ovaj dinosaurus je bio brižan roditelj koji je na kraju dao svoj život dok je njegovao svoje mlade.”

Analiza fosilnih embriona (na slici) otkrila je da, iako su svi bili dobro razvijeni, neki su dostigli zreliju fazu od drugih, što sugeriše da bi se, da nisu bili zakopani i fosilizovani, vjerovatno izlegli u različito vrijeme. © Image Credit: Shandong Bi/Indiana University of Pennslyvania/CNN

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti