Nevjerovatna staza za bicikliste u Kopenhagenu

U Kopenhagenu, gdje broj bicikala nadmašuje broj stanovnika i gdje gotovo 40 posto stanovnika “pedala” na putu do posla, bike-friendly infrastruktura je ključna.

Iako kroz grad vijuga više od 200 kilometara biciklističkih staza, zagušenja su čest problem. Kopenhagen je najprometniji biciklistički grad na svijetu čijim stazama se dnevno koristi i do 40.000 biciklista.

Cykelslangen ili “biciklistička zmija” je najnovija staza namijenjena isključivo biciklistima, a napravljena je kako bi se njihov promet odvijao glatko i bez zastoja.

“Ispod staze se nalazi šetalište uz luku kojim se kreću pješaci”, kaže Mikael Colville-Anderson, izvršni direktor Copanhagenize-a, danske dizajnerske firme. “Šetalište nije bilo prikladno za bicikliste. Ljudi na biciklima žele što prije doći kući, a pješaci žele šetati. “Sam odnos između pješaka i biciklista nikad nije bio problem, ali biciklisti nisu mogli voziti konstantnom brzinom, a takođe su morali nositi svoje dvotočkaše preko brojnih gradskih stepenica. Nova staza, koja je na visini od nekih 5 metara iznad zemlje, omogućava vožnju bez zastajkivanja. Njena širina je oko 4 metra, te ima dovoljno prostora za mimoilaženje i više od 2 bicikla.”

Staza je duga preko 200 metara i biciklista je može preći za manje od jedne minute. Ovo je tek početak i očekuje se da će grad Kopenhagen nastaviti sa postavljanjem novih “biciklističkih zmija”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti