NEUSTRAŠIVE: 9 žena čiju hrabrost istorija pamti

Predstavljamo vam listu od devet žena, među kojima se nalaze i kapetan piratske flote i general grčke vojske, koje su svojim djelovanjem i borbom pokazale da podjela na slabiji i jači pol ne postoji

1. Sestre Trưng

Iako je nepoznat tačan datum i godina rođenja i smrti sestara Trưng (već se spekuliše da su obje imale 43 godine kada su umrle), sestre Trac i Nhi su bile nacionalni heroji Vijetnama. Kada je suprug jedne od njih pogubljen od strane Kineza koji su napali Vijetnam, one su skupile vojsku od 80.000 ljudi da bi se osvetile. Uspjele su da potisnu Kineze i kasnije su vladale kao kraljice.

2. Laskarina Bouboulina (1771-1825)

Bila je grčki mornarički oficir i dostigla čin generala. Učestvovala je u oslobođenju Grčke od Turaka. Gradila je brodove i svoje lično bogatstvo koristila da nabavi oružje i municiju za Grke.

3. Emmeline Pankhurst (1858-1928)

Zajedno sa svojom sestrom se borila za pravo glasa žena. Godine 1903. je osnovala Žensku društvenu i političku uniju, organizaciju koja se borila za taj cilj. Organizacija je postala poznata po nasilju, a mnoge aktivistkinje su se i fizički sukobljavale sa policijom, a sestre su više puta hapšene.

4. Vilma Espin (1930-2007)

Kada se pomisli na Kubansku revoluciju, prva asocijacija su Fidel Castro i Che Guevara. Ipak, Vilma Espin je bila revolucionar na svoj način. Po struci hemijski inžinjer, borila se protiv Batistine diktature 1950. godine i udala se za Raula Castra 1959.

5. Lalla Fatma N’Soumer (1830-1863)

Fatma je okupila Kabila narod da bi se borili protiv francuske invazije Alžira. Iako je Alžir potpao pod francusku vlast 1857. godine, a za Fatmu se mislilo da je uhapšena i odvedena u Francusku, njen doprinos početku borbe protiv Francuza doveo je na kraju do nezavisnosti Alžira.

6. Sojourner Truth (1797-1883)

Rođena je kao rob u okrugu Ulster u New Yorku. Postala je prva afroamerikanka koja je sudskim putem dobila svog sina od jednog bijelca. Kasnije je postala borac za prava žena. Njen čuveni govor Nisam li ja žena i danas koriste borci za ženska prava.

7. Ching Shih (1775-1884)

Kada je njen muž, piratski kapetan Crvene flote umro 1809. ona je preuzela kontrolu i postala prva žena kapetan te vrste.  Ujedinila je manje pirate pod jednu zastavu i uvela strogu disciplinu gdje se neposlušnost kažnjavala smrću.

8. Nanyehi (Nancy Ward) (1738-1824)

Bila je žena iz plemena Cherokee koja je uspjela da se podigne do plemenskog čina Gigau (ratnica) prije svega zbog uloge u bici kod Taliwe 1755.  Kasnije je bila ambasador svog plemena i jedna od rijetkih kojoj je omogućeno da bude član savjeta plemena, gdje se zalagala za mir sa Britancima.

9. Hedy Lamarr (1914-2000)

Rođena je kao Hedwig Eva Maria Kiesler u Austriji, a kasnije postala jedna od najpoznatijih glumica svog vremena. Međutim, ona je takođe pronalazač sistema komunikacije koji se koristio u borbi protiv nacista, koji je kasnije postao osnova za telefone i wi-fi. Izmislila je i šifru koju je bilo nemoguće razbiti.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti