Nestao kada i Atlantida: Istorija se promijenila otkrićem ovog potonulog grada

Nekada se vjerovalo da je to izmišljeni grad, a onda je otkriven i istorija koju znamo se potpuno promijenila

Drevni grad Heraklion je bio poznat mnogim drevnim grčkim filozofima, pa i Herodotu koji ga je u više navrata pomenuo u svojim zapisima, iako je postojanje ovog grada utvrđeno tek u 19. vijeku. Otkrićem Herakliona su riješene brojne enigme, ali je i naučeno dosta toga o našoj prošlosti.

Kao i sva nevjerovatna otkrića, i ovo se desilo sasvim slučajno, kada je pomorski arheolog Franck Goddio tragao za ratnim brodovima potopljenim za vrijeme Bitke kod Abukira 1798. godine koji su pripadali Napoleonu. Baš kada je pomislio da duž obale Aleksandrije neće pronaći ništa, on je došao do najnevjerovatnijeg otkrića do kojeg jedan arheolog može doći.

Egipćani i Grci su ga zvali Heraklionpor Tonis. Vjeruje se da je to bilo napredno carstvo između 7. vijeka prije nove ere i 8. vijeka nove ere. Grad se nalazi nedaleko od obale Aleksandrije u zalivu Abukir.

Zašto je drevni grad Heraklion važan?

Kao i mnogi legendarni gradovi i carstva, Heraklion je nestao bez traga, a nekoliko hiljada godina kasnije njegova blaga su ponovo izronila na površinu.

Među njima su bile džinovske statue drevne egipatske boginje Izis, Hapi i figure misterioznog i nepoznatog egipatskog faraona. Sve one su otkrivene u nevjerovatno očuvanom stanju.

Otkriveno je i na stotinu manjih statua koje su pripadale Kleopatri.

Pronađeno je dosta religijskih objekata koji su pripadali vrhovnim božanstvima drevnog Egipta, kao što su Izis, Oziris i Horus. Arheolozi su takođe pronašli nekoliko sarkofaga sa mumificiranim ostacima životinja žrtvovanih za Amuna-Gereba, vrhovno božanstvo Egipćana. Ipak, među najvažnijim su otkrića brojnih stubova sa natpisima i hijeroglifima koji su takođe u odličnom stanju.

Istraživači su uspjeli da identifikuju glavne dijelove ovog potopljenog drevnog grada – zlatne platoe sa zapisima na grčkom jeziku koji govore o Ptolomeju III (282.-222. prije nove ere). Istraživači su doznali da je Heraklion grčko ime ovog grada, a da su ga drevni Egipćani zvali Tonis. Istraživači vjeruju da se Heraklion nalazio na strateškoj poziciji koja je povezivala poluostrva. Istraživači su takođe otkrili brojne luke i drevna sidra.

Faraoni drevnog Egipta su smatrali Tonis glavnom lukom. Tamo se najčešće obavljala trgovina, a čak je i turizam bio prilično razvijen. Arheolozi su pronašli preko šest stotina drevnih sidra različitih oblika i preko 60 olupina brodova iz perioda od 6. do 2. vijeka prije nove ere. Goddio tvrdi da su drevni mornari bacali sidro u vodu nakon dužih putovanja kao dar bogovima.

Takođe je otkrio da su mnoge statue napravljene od ružičastog granita. Najupečatljivije su bile divovske statue koje prikazuju kralja, kraljicu i boginju plodnosti. To samo pokazuje da je drevni hram u Heraklionu bio veoma važan.

Takođe je važna i stela napravljena od ružičastog granita, na kojoj je na dva jezika opisan ideološki značaj Herakliona pod vladavinom Ptolomeja.

Da li je Heraklion nestao kao i Atlantida?

Mnogi veći gradovi poput Herakliona, Aleksandrije i Kanopusa su uništeni prirodnim katastrofama.

Istraživači sa Univerziteta u Cambridgeu su sproveli studiju mediteranskih tektonskih ploča i otkrili da je geološka mana mogla uzrokovati veći zemljotres i cunami 365. godine nove ere.

Kako navode naučnici, do takvog zemljotresa bi moglo doći ponovo pošto je taj region zbog svojih geoloških osobina podložan katastrofalnim zemljotresima u ciklusima od 800 godina.

Heraklion je doživio istu sudbinu kao i drevni gradovi Aleksandrija i Kanopus.

Kao što je ovaj grad pronađen slučajno, moguće je da će pomorski arheolozi jednoga dana pronaći legendarni grad/kontinent Atlantidu, koja se vjerovatno nalazi negdje ispod vode i čeka da ponovo oživi i rasvijetli još neke tajne naše istorije.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti