NEPROCJENJIVO: 10 NAJSTARIJIH predmeta na svijetu! (FOTO)

Kada razmišljamo o drevnim predmetima, uglavnom se sjetimo predmeta iz Grčke i Rima, kao i mnogih predmeta koje smo vidjeli u muzejima, poput oružja, alata ili nakita.

Međutim, postoje predmeti koji su još stariji nego predmeti u muzejima, a koje vjerovatno niste imali priliku da vidite.

10. Dekorisana njemačka tašna (stara 4.500 godina)

oldest1

Ova drevna tašna pronađena je u grobnici u blizini Lajpciga, u Njemačkoj i datira između 2.500 i 2.200 godine prije nove ere. Glavni materijal od koga je tašna sačinjena, bez obzira da li je koža ili tekstil, nije preživio probu vremena. Jedino što sada drži torbu u cjelini su njeni ukrasi od zemlje i u nju su utkani zubi psa. Količina zuba na tašni pokazuje status vlasnika. Sa ovakvim predmetom nije mogao biti sahranjen bilo ko, pa arheolozi vjeruju da je vlasnik ove torbe bio neko veoma značajan u tom periodu.

9. Slovenski drveni točak (5.200 godina)

oldest2

Točak je jedan od najvažnijih čovjekovih izuma. Bez njega, moderna mašina nikada ne bi postojala, bilo bi manje automobila i kolica. Takođe, bez njega ne bi mogla da se sagradi pristojna kuća, jer da njega nema ne bi mogla da se doveze velika količina materijala. Najstariji točak ikada je točak pronađen u močvarama u Ljubljani, a datira još od 3.200 godina p.n.e.

8. Jermenska kožna cipela (5.500 godina)

oldest3

U Jermeniji nije među prvim izumima bio točak, već obuća. Najstarija netaknuta cipela pronađena je u pećini ispunjenoj predmetima iz bakarnog doba. Napravljena od kože i gumirana pomoću biljaka ili biljnog ulja, cipela ima i pertle koje su vezane unakrsno kako se često vezuju i danas. Pronađena je samo ženska desna cipela veličine 7. Bila je pažljivo napunjena slamom kako bi se sačuvao oblik i ‘sahranjena’ je bez svoje druge polovine. Sačinjena od ovčijeg izmeta, ova cipela je očuvana kroz vijekove.

7. Jermenska suknja od trske (5.900 godina)

oldest4

Na istom nalazištu gdje su pronađene drevne jermenske cipele, najstarija suknja ikada pronađena je u pećini u u Jerevanu (Jermenija). Šef Instituta za arheologiju i etnografiju u Jerevanu, Pavel Avetisian, objasnio je da je ova suknja napravljena od trske i da je pronađena 2010. godine u pećini na jugoistoku Jermenije. Pored suknje i cipela na tom nalazištu su arheolozi našli i druge predmete, pa tvrde da je to područje bilo naseljeno vijekovima. Pronađen je još jedan predmet iste starosti kao i suknja, mumificirana koza i ako su antropolozi u pravu onda je stara 5.900 godina.

6. Tel Tsaf bakarno šilo (7.000 godina)

oldest5

Najstariji metalni artefakt ikada pronađen otkriven je u regionu Izraela u blizini granice sa Jordanom. Nalaz je od velike važnosti, jer se mislilo da je upotreba metala u ovom području nekoliko vijekova mlađa. Takođe, bakarno šilo se možda prodavalo kavkaskom regionu koji je odatle udaljen oko 965 kilometara, što pokazuje da je u ovoj oblasti bila jako razvijena trgovina. Njihova civilizacija je bila dobro razvijena, čak su posjedovali silose u koje se moglo staviti 30 tona žitarica. Šilo je sahranjeno zajedno sa ženom, za koju se procjenjuje da je umrla sa 40 godina. To što je sahranjena zajedno sa šilom pokazuje da je ta žena bila važna u njihovoj civilizaciji. Arheolozi pretpostavljaju da je to bilo njeno šilo, ali ne mogu da otkriju za šta je ono bilo namijenjeno.

5. Holmegardski luk od brestovog drveta (8.000 godina)

oldest6

Preteča današnjeg snajpera je sigurno luk. Naši preci su koristeći luk morali da se oslone na oštar vid, težak trening, fleksibilan luk i brze strijele. Dugačak luk (za razliku od samostrela) bio je popularan, a najstariji pronađen je u Danskoj u regionu Holmgard. Napravljeni od bresta, ovi lukovi dugački su oko 170 centimetara i pronađeni su netaknuti, tako da je bilo moguće da su ih mnogi tad koristili. Zanimljivo je to što su i najstarije strijele pronađene u istom regionu, ali su 3.000 godine starije od ovih lukova. Lukovi koji datiraju iz vremena kad i najstarije strijele napravljeni su od bora, ali nisu sačuvani.

4. Judejske kamene maske (9.000 godina)

oldest7

Grupu od devet kamenih maski koje su pronađene u izrealskim Judejskim brdima sastavili su za originalnu izložbu. Maske su uglavnom visoke od 20 do 30 centimetara, a istraživanjima je utvrđeno da su nošene u važnim običajnim ritualima, vjerovatno kod poljoprivrednika. Kako bi dokazao da posjeduje zemljište poljoprivrednik je morao da ima ovu masku na kojoj je bio otisak lica njegovih predaka, djeda ili pradjeda, pokazujući strukturu lica koja je karakteristična za tu porodicu.

3. Španska mapa (14.000 godina)

oldest8

Najstarija mapa ikada, pronađena je 2009. godine u pećini Abauntz Lamizulo u Navara regionu, u Španiji. Ova karta urezana je na malom kamenu pješčane stijene i na njoj su prikazane planine, rijeke, čak i životinje. Vjeruje se da su mapu koristili magdelijanski lovci-sakupljači. Obilježavanje teritorije bilo je veoma značajno za ovaj nomadski narod kako bi im to služilo kao navigacija ili kao slika dok pričaju priču o prethodnom lovu.

2. Njemačka frula od slonovače i kostiju (42.000 godina)

oldest9

Naš predak homo sapiens je imao dosta zajedničkog sa nama, čak i to da je i on volio muziku. Muzika je jedan od načina pomoću koga se moderni čovjek druži i stvara zajednice. Ove frule su stare oko 42.000 ili 43.000 godina. Izgrađene su od kostiju ptica i od slonovače mamuta. Pronađene su na jugu Njemačke u jednoj pećini koja se zove Geisenklusterle.

1. Južnoafrički vrhovi strijela (64.000 godina)

oldest10

Pronađeni u južnoafričkoj pećini Sibudu, geometrijski komadi iskopani su ispod slojeva sedimenta od 100.000 godina. Član arheološkog tima doktor Lombard proučavao je ove predmete pod mikroskopom. Kroz proučavanje analize krvi i kostiju, kao i analizu o tome kako je oružje oštećeno, doktor Lombard je zaključio da to nisu vrhovi koplja, već strelica. Ovaj nalaz pomjerio je procjenjenu epohu stvaranja luka i strijele od 20 000 godina. Vrhovi strijela bili su zalijepljeni uz pomoć lijepka biljnog porijekla, poput smole i arheolozi vjeruju da se taj lijepak koristio kako bi se vrhovi pričvrstili za drvene drške.

Izvor: noviporedak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti