Neobjašnjivi nestanak Ettorea Majorane i njegovo ponovno misteriozno pojavljivanje 20 godina kasnije

Naučnik Ettore Majorana rođen je u Italiji 1906. godine. On je iznenada nestao, te se od 27. marta 1938. godine smatra mrtvim, datum kada je bio u dobi od 32 godine.

Tvrdilo se da je umro ili iznenada nestao pod vrlo misterioznim okolnostima i to dok je išao brodom iz Palerma u Napulj. Skoro 20 godina kasnije snimljen je u Argentini, a i dalje je izgledao kao i 1938. godine, od kada mu se gubi svaki trag.

Čudan sastanak

I dok su glasine o njegovoj smrti kružile, ništa nije bilo dokazano, sve do 2011. U martu 2011. godine, Rimsko tužilaštvo najavilo je istragu o čudnoj izjavi svjedoka o sastanku s Ettore Majoranom u Buenos Airesu u godinama nakon Drugog svjetskog rata, u kojem tvrdi da je Majorana zaslužan za niz velikih naučnih otkrića. Svjedok je takođe tvrdio da je, kada se drugi put trebao sresti Majoranom, ovaj nestao, pa stoga nije mogao da mu iznese više detalja o svojim naučnim otkrićima.

Italijanski fizičar Ettore Majorana rođen je u Kataniji 5. avgusta 1906. Briljantan um, radio je na nuklearnoj fizici i relativističkoj kvantnoj mehanici. Njegov iznenadni i misteriozni nestanak, 1938. godine, izazvao je spekulacije koje se nisu stišale ni nakon nekoliko decenija

Italijanski mediji su 7. juna 2011. izvijestili da je policija analizirala fotografiju muškarca snimljenu u Argentini 1955. godine, otkrivši deset tačaka sličnosti s Majoraninim licem. Rekli su da je na slici gotovo sigurno Majorana, koji je nestao skoro 20 godina prije snimanja fotografije. Čudno je bilo to što je Majorana na slikama iz 1938. izgledao gotovo istih godina kao i 1955. Policija nije ništa komentarisali o njegovom nedostatku starenja.

Čudno otkriće

Ettore Majorana bio je briljantan naučnik, inžinjer i matematičar, kao i teoretski fizičar (koji je radio na neutrinskim masama). Jednačina Majorane i Majoranini fermioni nazvani su po njemu.

Glavne hipoteze o dobrovoljnom nestanku Ettorea Majorane, osim samoubistva, imaju još tri varijante: njemačku, argentinsku i monašku. Njemačka hipoteza pretpostavlja da se vratio u Njemačku kako bi svoje znanje i spoznaje stavio na raspolaganje Trećem rajhu, te da je nakon Drugog svjetskog rata emigrirao u Argentinu. Jedan od dokaza koji potkrepljuje ovu teoriju je ova fotografija iz 1950. godine koja prikazuje nacističkog zločinca Eichmanna (desno) s čovjekom koji je, prema nekima, Majorana (Mondadori).

Majorana je 1937. predvidio da u prirodi može postojati stabilna čestica koja je i materija i antimaterija. U našem svakodnevnom iskustvu postoji materija (koje ima u izobilju u našem poznatom univerzumu) i antimaterija (što je vrlo rijetko). Ako se materija i antimaterija susretnu, obje se uništavaju, nestajući u bljesku energije.

Je li pokušao izvesti neki čudni eksperiment zbog kojeg je nestao u bljesku energije, da bi se ponovo pojavio, istog trena, 20 godina kasnije?

Zavjera

O njegovom nestanku kružile su glasine od onog trenutka kada nije sišao s broda na koji se sasvim sigurno ukrcao marta 1938.

Međutim, neki smatraju da je čak i ovaj jedini konkretni detalj (da se Majorana ukrcao na brod) sporan. Neki vjeruju da je svoj dolazak na brod namjerno iskoristio kao mamac. Drugi misle da je putovanje brodom jednostavno izmišljotina onih koje je ostavio iza sebe, koji su znali za njegovu pravu sudbinu, ali su izmislili dokaze o njegovom nestanku.

Uprkos naporima istražitelja, nikada nije pronađen dokumentovani trag njegove lokacije, a pretrage na moru nisu dale nikakve rezultate. Na fotografiji je Ettore Majorana prije izleta brodom

Dobitnik Nobelove nagrade, Fermi, kada je raspravljao o Majoraninom nestanku, rekao je: “Ettore je bio previše inteligentan. Ako je odlučio nestati, niko ga neće moći pronaći. Niti sada ili niti ikada.” Izgleda da je možda bio u pravu. Je li Majorana bio prvi poznati putnik kroz vrijeme?

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti