Neobjašnjiva teleportacija španskog vojnika iz 16. vijeka

Ovo je jedna vrlo neobična priča o Gilu Perezu, vojniku i stražaru iz 16. vijeka

Neki su istoričari doveli u pitanje tačnost ove neobične priče, obzirom da o njoj nije rečeno ništa sve punih stotinu godina od trenutka neobičnog događaja. Gil Perez je bio običan španlski vojnik, član Filipinske civilne garde koji je radio kao stražar u palati glavnog guvernera u Manili na Filipinima. Izvršavao je svoju dužnost za vladu neovisno o svim okolnostima koje su se pojavljivale tokom njegove stražarske službe. A onda se dogodilo nešto neočekivano.

Jedan od putnika na brodu prepoznao je Pereza i zaklinjao se da ga je vidio na Filipinima 23. oktobra.

Dana 24. oktobra 1593. Gil Perez je obavljao svoju stražarsku dužnost u Manili. Noć prije toga kineski pirati ubili su guvernera Gomeza Pereza Dasmarinasa, ali stražari su ipak čuvali palatu u očekivanju izbora novog guvernera. Gil Perez je bio umoran, te je odlučio osloniti se na zid i na trenutak otpočinuti. Kada je otvorio oči nije uspijevao raspoznati mjesto gdje se nalazi, ali je nastavio s obavljanjem svoje stražarske dužnosti sve dok mu neko nije prišao i počeo mu postavljati pitanja i govoriti mu da se nalazi ne na Filipinima već na drugom – nemoguće dalekom mjestu.

Gil se nalazio na trgu Plaza Mayor u Mexico Cityju više od 9000 nautičkih milja od Manile, (oko 16 670 km) s druge strane Tihog okeana. Objasnio je da su malo prije nego je tu stigao kineski pirati ubili Njegovu Ekselenciju Gomeza Pereza Dasmarinasa, guvernera Filipina. A onda se nakon višesatnog obavljanja službe u Manili odlučio nakratko odmoriti.

Koju sekundu kasnije otvorio je oči i zatekao se na nepoznatom mjestu. Niko mu nije vjerovao. Vlasti su Pereza smjestile u zatvor kao dezertera, a i zbog mogućnosti da je sluga Sotone.

Ispitao ga je i Sveti inkvizicijski sud, ali sve što je on mogao reći u svoju odbranu bilo je to da je na neki način dospio iz Manile u Meksiko. Dva mjeseca kasnije sa Filipina je stigao brod s vijestima o Guvernerovoj smrti. Neki ljudi s broda su rekli da poznaju Gila Pereza, premda nisu znali da se nalazi u Mexico Cityju. Zadnji su ga put vidjeli u palati 23. oktobra. Svjedoci su potvrdili da je Gil Perez zaista bio na dužnosti u Manili malo prije nego što se pojavio u Meksiku.

Osim toga jedan od putnika na brodu prepoznao je Pereza i zakleo se da ga je vidio na Filipinima 23. oktobra. Vlasti Mexico Cityja odlučile su pustiti Gila Pereza i poslati ga kući. Budući da se nigdje više nije zabilježena niti spomenuta njegova pojava na nekom drugom mjestu, pretpostavlja se da se nikada više nije spontano teleportirao.

Izvor: messagetoeagle.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti