NEOBJAŠNJIVA ANOMALIJA U AZERBEJDŽANU: Rijeka Bur teče UZBRDO kao da gravitacija za nju ne važi

Čuda se događaju u ovom području Azerbejdžana – u istočnom dijelu Zakavkazja uz Kaspijsko jezero.

Na sjevernom dijelu Azerbejdžana se nalazi Visoki Kavkaz, a negdje u njegovim vrletima je i Kuško, omaleno selo u kojem se uvijek događa nešto čudno. Na primjer, snijeg pada iz vedra neba, a ponekad i led. Riječice Bur i Zaka su tako hirovite da često mijenjaju mjesto gdje izviru, pa su im tokovi vrlo nesigurni. Osim toga, Bur ponekad kao da rikne od bijesa, praveći se da je veća rijeka nego što jeste, a drugi put se pojavi kao mirni, slabašni potočić. Ni to nije sve, ima godina kada nema ni Bura ni Zaka, kao da ih nikada nije ni bilo, pa se onda mještani klade gdje će se sljedeći put opet pojaviti.

Međutim, sve ovo nije ništa naspram onoga šta se pored sela Kuška događa već dugo vremena. Priču počinjemo sa idejom jedne firme da testira svoj novi kamion u najtežim mogućim uslovima, a kao pravo mjesto za to odabrane su ceste Azerbejdžana.

Sve je bilo u redu dok su kamionom upravljali cestama u nizini rijeka Kura i Araksa i Tališkim gorjem na jugoistoku. Međutim, kad se kamion počeo uspinjati cestom prema selu Kušku, već su počele nezgode. Motor je slabo vukao, kamion nije postizao željenu brzinu, pa je probna posada bila očajna i razočarana.

No kada su izbili na treću okuku prije sela Kušku, šoferi su imali prvi razlog da ozbiljno trljaju oči – pred njima je bila riječica Bur koja je tekla – uz brdo! Izašli su iz kabine i pošli pješice, ustanovivši da riječica izvire iza brda, na mjestu udaljenom oko pet stotina metara od puta. Izvire, teče, pa zaokreće, a kad je zaokrenula sa druge strane, riječica kao da je stala, a onda nastavila teći, ali – prema vrhu brda!

Posada kamiona mislila je da će da izludi od ovog prizora. Ali, šta se dalje dešavalo sa rijekom koja je tekla prema vrhu brda? Kada je stigla do vrha brda, riječica se preljevala na drugu stranu, ali je sada tekla dole, oko dva kilometra udaljena od izvora, tako da bi neupućeni putnik pomislio da se radi o dvije rijeke.

Onda se desilo nešto još nevjerovatnije. Kamion se sa mukom popeo cestom još pedesetak metara, pa su šoferi krenuli nizbrdo. S upaljenim motorom je teretnjak jedva silazio, a bez motora je jednostavno stao, iako bez aktiviranih kočnica. Ipak, nekako su prošli još jednu okuku, a onda je počelo čudo – kamion ne samo da je stao, već se sa ugašenim motorom počeo vraćati nazad! Drugim riječima, teretnjak je povučen nekom čudnom silom krenuo uzbrdo!

Glavni vozač kamiona kaže da je u jednom trenutku htio izjuriti iz kabine i potrčati dole. Odustao je, ali je njegova ispovijest poslije svega tako djelovala na nadležne službe da je osnovana istražna komisija u kojoj su bili šef milicije i sekretar mjesne političke organizacije, kao i novinari. Uz njih su, narano, bili i vozači kamiona, a pridružila su im se i dvojica fizičara iz Bakua. Svojim su očima utvrdili da nije reč o psihičkoj neuravnoteženosti svjedoka, niti o nekim neprovjerenim glasinama, niti o optičkoj varci, već da tu djeluje neka nepoznata sila. Čim su otpustili ručnu kočnicu, teretnjak pun opeke i bez vozača, krenuo je nazad uzbrdo.

Komisija je učinila svoje, jer je isključila ljudski faktor u bilo kojem obliku. Činjenice su rekle svoje. Komisija je na kraju pozvala naučnike da kažu svoju riječ o ovoj misteriji.

Izvor: conopljanews.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti