Nekada je bio pjevač, a danas njegove proizvode kupuje NASA

Svojevremeno je bio revolucionaran na hrvatskoj dance sceni, a tako je i nastavio no u posve drugom poslovnom okruženju. Senad Galijašević poznatiji kao Senna M osnovao je društvo “Senna Inovation Factory” – bavi se proizvodnjom filmske i TV opreme, kao i robotike za kamere. Njegovi proizvodi su prisutni ugotovo svim zemljama svijeta.

senna

Priča je počela prilikom njegova režiranja jednog od spotova. Posudio je kran za kameru i oduševio se efektom leteće kamere. Poželio ju je imati, ali je cijena bila neprihvatljiva. Odlučio je sam napraviti bolji i jeftiniji kran. Kada je u tome i uspio, svojim prvim kranom snimljen je reklamni spot za Hrvatsku poštu. Uslijedilo je snimanje Evropskog prventva u vaterpolu, Papina boravka u Hrvatskoj, brojni muzički festivali i filmski setovi. Estradu je napustio prije 12 godina.

Gotovo da nema zemlje u kojoj nisu prisutni njegovi proizvodi. Prošli vikend jedna pošiljka poslana je za Grenland, a prije toga i na adresu NASA-e.

Osim kranova, proizvodimo i elektronska kolica dolly. Prije nekoliko dana s dolly se snimalo premijerno izvođenje bosanskohercegovačke pjesme za pjesmu Eurovizije. Državna televizija kad god radi nešto važno obično od mene uzima opremu, s dolly je snimana milanska Skala u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Tu su i roboti zahvaljujući kojima jedan operater, kamerman može upravljati s više kamera i to veoma precizno. Prilikom dolaska Pape u Hrvatsku korišteno je šest tih uređaja, tako da imam i sliku na kojoj se Papa naslonio na robot. Pravimo uređaje za kontroliranje kamera, to jest bežične glave koje nose male kamere. Prošli mjesec je NASA kupila jednu takvu bežičnu glavu za snimanje neba. Sve su ovo proizvodi kojih nema na tržištu – kaže Senna M.

Na pitanje koji fakultet je završio, odgovara: “Nijedan. Fakultet nema veze s tim, ali ljudi koji su završili fakultete rade u ostvarenju mojih vizija”, kaže Senna M.

U njegovoj firmi rade samo njegova supruga i on, a ostali su vanjski saradnici.

Samo tri, četiri tokarske radionice proizvode opreme koje se rade prema mojim nacrtima. U proteklom periodu sam bio na svim sajmovima od Tokija, Las Vegasa, Amsterdama, Dubaija, Astana, Istanbula, Kelna, Beča, Londona, Manchestera, to su sve gradovi gdje sam imao svoj štand, gdje sam držao predavanje o svojoj opremi, i gdje dolaze najveći stručnjaci svijeta i slušaju predavanja, te nude razne suradnje – kaže Senna M.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti