NE ZALIJEĆITE SE: Ovih 6 stvari morate dobro provjeriti ako ste se odlučili da kupite stan

Širom otvorite oči prilikom kupovine stana ili kuće

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Za sve ljude, kupovina nekretnine je jedan od posebnih događaja u životu, koji sa sobom nosi i veliku radost i veliki stres. Mnogi rade i decenijama kako bi ispunili sebi ovu, za većinu, ogromnu želju. Da se na kraju ne biste pokajali, prije kupovine stana potrebno je dobro provjeriti sve o toj nekretnini.

Provjera da li je nekretnina uknjižena

Prije svega, bilo da kupujete gotovinski ili uz pomoć stambenog kredita, potrebno je provjeriti da li je nekretina koju želite uknjižena ili nije. To je veoma bitna stavka. Nekretnina mora biti registrovana u katastru nepokretnosti. Vađenjem vlasničkog lista može se utvrditi ko je vlasnik nepokretnosti.

Najbolje je da se na sam dan potpisivanja kupoprodajnog ugovora sve provjeri i izvadi vlasnički list. Nekim kupcima se dešavalo da u međuvremenu vlasnici stave hipoteku na tu nekretninu, a oni za to tek kasnije saznaju.

Sudske ovjere 

Nakon što ste provjerili da je nekretnina uknjižena, slijedeći korak je provjera vlasnika. Ukoliko je vlasnik u bračnoj ili vanbračnoj zajednici morate nabaviti sudski ovjerenu izjavu bračnog druga da se u budućnosti odriče potraživanja prema toj nekretnini. Ovim potezom kupac postaje zaštićen nakon kupovine.

stann2

Prodavac kao pravno lice

Pored fizičkog, prodavac nekretnine može biti i pravno lice. U ovom slučaju, morate provjeriti status firme, odnosno morate vidjeti ko je ovlašteno lice za zastupanje te nekretnine. Na ovaj način ćete izbjeći sudske sporove koji mogu da vas očekuju pri ovoj situaciji.

Predmet sudskog spora 

Ako kupujete staru nekretninu, neophodno je provjeriti da li je ona predmet nekog sudkog spora. Kako biste saznali ovo, potrebno je da podnesete zahtjev sudskoj pisarnici. Najbolje bi bilo da izbjegnete ovakve zamrzlame i odustanete od kupovine takve nekretnine. Ali, ako se utvrdi da ta nekretnina jeste predmet nekog sudskog spora, možete dalje saznati da li je predmet parničnog, vanparničnog ili izvršnog postupka.

Stan u izgradnji

U ponudi možete naći nezavršene nekretnine koje se takođe prodaju. U ovom slučaju, možete vjerovati investitoru da će sve biti kako je obećano i dogovoreno, ali s druge strane, niko ne zna da li će to na kraju i biti tako. U ovom slučaju, najbolje je provjeriti investitora i vidjeti da li on posluje sa gubicima kao i da li mu je račun u blokadi.

stann1

Investitor kao pravno lice 

Kada je riječ o pomenutom investitoru, bolja je opcija da je on pravno lice. Tada, investitora možete lakše provjeriti.

Kada sve provjerite i riješite da kupite nekretninu prilikom kuproprodajnog ugovora, izvršiće se i provjera u centralnom registru da li je ta nekretnina možda već nekome prodata i na taj način ćete biti zaštićeni. Svakako, za vaš novac imate pravo da sve dobro provjerite i procijenite da li se isplati kupiti željenu nekretninu ili ne.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti